Revija Reporter
Svet

Zaradi komisarske farse v Sloveniji Ursula Von der Leyen predstavitev komisarske ekipe zamaknila na prihodnji teden

STA
4 740

10. sep. 2024 11:19 Osveženo: 15:33 / 10. 9. 2024

Deli na:

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in slovenski premier Robert Golob.

Primož Lavre

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je predstavitev sestave prihodnje komisije v Evropskem parlamentu, sprva predvideno za sredo, zamaknila na prihodnji teden, danes ob sklicevanju na neuradne vire med drugim poroča portal Politico. Postopka potrjevanja svoje kandidatke za komisarko še ni zaključila Slovenija.

Von der Leyen naj bi se glede na prvotne napovedi v sredo dopoldne v Evropskem parlamentu sestala z vodji političnih skupin, nakar naj bi javno naznanila prihodnjo sestavo komisije in porazdelitev resorjev. A to naj bi se sedaj zamaknilo na prihodnji teden, ko se bodo poslanci na zasedanju sešli v Strasbourgu.

Informacije o preložitvi predstavitve na Evropski komisiji sicer uradno še niso potrdili.

Svojega kandidata za komisarski položaj namreč še ni uradno predlagala Slovenija. Vlada je sicer v ponedeljek po odstopu dosedanjega kandidata Tomaža Vesela za ta položaj nominirala nekdanjo diplomatko Marto Kos, a preden bo kandidaturo uradno potrdila in posredovala v Bruselj, mora pridobiti še mnenje pristojnega odbora DZ. To naj bi se zgodilo v petek.

Podpredsednik vlade Matej Arčon je že v ponedeljek dejal, da lahko Slovenija ime svoje kandidatke v Bruselj pošlje tudi po sredi. V Bruslju medtem zadeve niso komentirali.

Do Veselovega odstopa je prišlo, potem ko naj bi von der Leyen pri več članicah skušala doseči zamenjavo kandidata za kandidatko, pri čemer naj bi jim ponudila boljši položaj. Nemška političarka iz desnosredinske Evropske ljudske stranke si namreč prizadeva za geografsko, politično in spolno uravnoteženost komisije.

Kos bo morala, tako kot ostali komisarski kandidati, opraviti zaslišanje v pristojnem odboru Evropskega parlamenta, ki bo predvidoma oktobra, sledilo bo potrjevanje celotne komisije na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.