Revija Reporter
Svet

Zakulisje: vrhunci Tanje Fajon in Samuela Žbogarja v New Yorku

Sebastijan Kopušar 8. sep. 2024 20:00 6 1.847

Deli na:
Zakulisje: vrhunci Tanje Fajon in Samuela Žbogarja v New Yorku

Samuel Žbogar v New Yorku - Foto: Mark Garten/UN Photo

Naša država drugič v svoji zgodovini prevzema vodenje varnostnega sveta Združenih narodov. Ne gre samo za simboličen uradniški položaj, ampak priložnost nestalnih članic, da vtisnejo svoj pečat delu najmočnejšega organa mednarodne skupnosti. Vrh slovenske diplomacije bi rad okrepil zaupanje med članicami sveta, ki je sredi eno svojih hujših kriz. Ni pa jasno, ali gre za pogumni idealizem ali bomo priča zapravljeni priložnosti.

Veleposlanik Samuel Žbogar se ne strinja z iskanjem rešitev v okviru samo nekaj držav, medtem, ko sta VS in OZN potisnjena ob rob. »Kot majhna država, ki verjame v multilateralizem in Združene narode kot njegovo središče, menimo, da to ni dober trend.

Žbogar je pojasnil, da mora svet razmisliti, kako premagati »strupeno razpoloženje« med stalnimi članicami, ki je onemogočila učinkovitejše delo sveta, predvsem zagotavljanju mednarodnega miru in varnosti.

Varnostni svet je namenoma strukturiran tako, da se zlahka znajde v slepi ulici, če katerakoli stalna članica enostransko blokira njegovo delo. Kadar je ena od njih neposredno ali posredno vpletena v konflikt, Svetovna organizacija ne zmore ublažiti ali zaustaviti trpljenja ljudi v njem.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24