Revija Reporter
Slovenija

EKSKLUZIVNO: Razkrivamo, kako bo ime stranki Karla Erjavca in kdo bo v njej

Igor Kršinar
25 3.420

15. okt. 2024 12:27 Osveženo: 12:31 / 15. 10. 2024

Deli na:

Karl Erjavec

Primož Lavre

Nekdanji dolgoletni prvak Desusa Karl Erjavec bo očitno ustanovil svojo stranko še pred samostojnim poslancem Anžetom Logarjem in predsednikom državnega sveta Markom Lotričem.

Kot smo zvedeli, naj bi že imel zahtevanih 200 overovljenih podpisov, predvidoma do konca tedna pa naj bi vložili vso potrebno dokumentacijo za vpis v register političnih strank. Po naših informacijah naj bi se stranka imenovala Stranka Zaupanje, njen formalni ustanovni kongres pa bo v drugi polovici novembra, ko bo že vpisana v register političnih strank.

Delo je že pisalo o nekaterih političnih veljakih, ki jih vabi Erjavec v svoje vrste. Med njimi naj bi bili tudi nekdanji guverner France Arhar, nekdanji minister in prvi mož Leka Metod Dragonja, nekdanji evropski poslanec Klemen Grošelj in nekdanja poslanka LMŠ Jerca Korče. Nekateri med njimi se še odločajo o Erjavčevem vabilu.

Skoraj zagotovo pa naj bi v stranki vidnejšo vlogo prevzela nekdanja pravosodna ministrica in poslanka SMC Lilijana Kozlovič ter nekdanji notranji minister in poslanec SDS Dragutin Mate. Tako naj bi bila stranka politično uravnotežena in sredinska.

Zunanje politično pa naj bi bila precej bolj prijazna do Rusije, saj se Erjavec zavzema za čimprejšnje ustavitev vojne v Ukrajini in zagovarja podobno stališče kot nekdanja predsednika Milan Kučan in Danilo Türk, ki sta pozvala k ustavitvi vojaške pomoči napadeni državi. Erjavec je tudi kot zunanji minister v slovenskih vladah najbolje sodeloval z Rusijo in na obiske s seboj večkrat peljal gospodarstvenike, zato je veljal za najbolj proruskega zunanjega ministra.

Tako se po pisanju Dela pojavljajo namigi, da naj bi novo politično stranko podprli gospodarstveniki, ki so najbolj oškodovani zaradi sankcij proti Rusiji. Še več, Delo celo namiguje, da naj bi Erjavca prisilili politični k aktivaciji Rusi z grožnjo, da bodo objavili, koga vse so financirali v Sloveniji. Te očitke Erjavec že zavrnil, češ da so si to izmislili tisti, ki so očitno preveč gledali filme o Jamesu Bondu.

Zagotovo pa bo kar nekaj zabave na račun kratice Erjavčeve Stranke Zaupanje (SZ), ki bi jo nekateri lahko povezali s Sovjetsko zvezo, čeprav bi lahko pomenila tudi severozahod, smučarsko zvezo ali pa (domobransko) Slovensko zavezo.