Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zagrebški župan Bandić toži Milanovića in novinarje zaradi obrekovanja

Deli na:
Zagrebški župan Bandić toži Milanovića in novinarje zaradi obrekovanja

Foto: Reuters

Zagrebški župan Milan Bandić je vložil tožbo proti hrvaškemu premieru Zoranu Milanoviću in petim novinarjem zaradi obrekovanja in žalitev. Bandić je ocenil, da je njegov nekdanji strankarski šef v SDP med majskimi lokalnimi volitvami govoril laži, ki lahko škodujejo županovem ugledu in časti. Milanovićeve izjave so povzeli novinarji.

Zagrebški župan je vložil zasebno tožbo na zagrebškem občinskem sodišču, ker je ocenil, da ga je Milanović pred drugim krogom lokalnih volitev maja letos povezal s korupcijo. Hrvaškega premiera med mandatom sicer ščiti imuniteta pred kazenskim pregonom za dejanja, za katera je predvidena kazen do pet let zapora.

Kot je v nedeljo poročal Jutarnji list, je Bandić od saborske mandatno-imunitetne komisije zahteval, da bi Milanoviću odvzeli imuniteto, a je zahtevo poslal na napačen naslov, saj bi moral prositi vlado.

Bandić v tožbi od Milanovića zahteva odškodnino v višini 500 dnevnih prihodkov, kar bi pomenilo približno 350.000 kun (46.000 evrov), medtem ko od vsakega od treh novinarjev Hrvaške televizije (HTV) in dveh Novega lista zahteva odškodnino v višini 180 dnevnih dohodkov.

Novinarji so povzeli Milanovićeve izjave, ki se je odzval na izide prvega kroga majskih lokalnih volitev v Zagrebu, v katerem je zmagal Bandić. Premier je med drugim dejal, da v tem "vidi korupcijsko verigo" kot tudi "slabo in nevarno situacijo za Zagreb", v katerem je na delu "klientelistična ekipa".



Potem ko je Bandić premagal kandidata SDP Rajka Ostojića tudi v drugem krogu, je Milanović znova govoril o klientelizmu in korupciji v Zagrebu. Toženi novinarji, med katerimi sta takratni urednik Dnevnika Zoran Šprajc kot tudi glavni urednik Novega lista Branko Mijić, so Milanovićeve izjave povzeli.

V SDP so napovedali, da Milanović med mandatom zagotovo ne bo šel na sodišče zaradi Bandićeve tožbe, ker premier ni neposredno obtožil Bandića za korupcijo in klientelizem. Župan se je prepoznal, ker je bilo očitno, na koga je ciljal predsednik hrvaške vlade.

Odnosi med Bandićem in Milanovićem so se občutno poslabšali sredi leta 2009, ko je zagrebški župan kandidiral za predsednika države, čeprav je SDP za svojega kandidata že izbrala Iva Josipovića, ki je potem premočno premagal Bandića v drugem krogu predsedniških volitev.

Bandića so po objavi njegove kandidature izključili iz SDP, ki je pred tem devet let podpirala njegov način vodenje Zagreba, tudi pred majskimi lokalnimi volitvami leta 2009, ko je Milanović govoril, da je Bandić najboljša izbira za župana hrvaške prestolnice.