bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

mitja kunstelj-pl Reporter.si

Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je ...

bauer Ekipa24.si

Kakšna svinjarija! Slovenski športni as žrtev ...

Govori se, da se ne bo vrnila v javnost do leta 2025 Odkrito.si

Kate Middleton - tehtala naj bi le 39 kg …

doncic edwards Ekipa24.si

Velika drama v Dallasu tokrat z nesrečnim koncem ...

Svet

Začenja se sojenje morilcu Breiviku

Deli na:

V Oslu se danes začenja sojenje norveškemu desničarskemu skrajnežu Andersu Behringu Breiviku, ki je 22. julija lani v napadih v Oslu in na otoku Utoya ubil 77 ljudi. V središču procesa bo verjetno vprašanje, ali je Breivik psihično moten ali hladnokrven morilec, pa tudi dejstvo, da želi sam dokazati svojo odgovornost.

Tožilstvo je Breivika formalno obtožilo terorizma in načrtovanega umora, za sojenje pa je predvidenih deset tednov. Kot prvi bo na njem že danes nastopil prav Breivik, ki bo imel za pričanje čas do 23. aprila. Sodba je predvidena še pred prvo obletnico napadov.

Kot je pred dnevi povedal eden od Breivikovih odvetnikov Geir Lippestad, namerava napadalec pred sodiščem izraziti obžalovanje, da med napadi julija lani "ni šel še dlje". Med sojenjem bo sicer predstavil svoje ideološke motive.

Tožilstvo medtem še ni sporočilo, ali bodo za Breivika zahtevali zaporno kazen ali odhod v psihiatrično bolnišnico. Obtožen je terorističnega dejanja, za kar je zagrožena kazen do 21 let zapora.