severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

masterchef 3 obrez Njena.si

Slovo od skrivalnic: zmagovalec MasterChefa ...

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Svet

Začenja se sojenje morilcu Breiviku

Deli na:

V Oslu se danes začenja sojenje norveškemu desničarskemu skrajnežu Andersu Behringu Breiviku, ki je 22. julija lani v napadih v Oslu in na otoku Utoya ubil 77 ljudi. V središču procesa bo verjetno vprašanje, ali je Breivik psihično moten ali hladnokrven morilec, pa tudi dejstvo, da želi sam dokazati svojo odgovornost.

Tožilstvo je Breivika formalno obtožilo terorizma in načrtovanega umora, za sojenje pa je predvidenih deset tednov. Kot prvi bo na njem že danes nastopil prav Breivik, ki bo imel za pričanje čas do 23. aprila. Sodba je predvidena še pred prvo obletnico napadov.

Kot je pred dnevi povedal eden od Breivikovih odvetnikov Geir Lippestad, namerava napadalec pred sodiščem izraziti obžalovanje, da med napadi julija lani "ni šel še dlje". Med sojenjem bo sicer predstavil svoje ideološke motive.

Tožilstvo medtem še ni sporočilo, ali bodo za Breivika zahtevali zaporno kazen ali odhod v psihiatrično bolnišnico. Obtožen je terorističnega dejanja, za kar je zagrožena kazen do 21 let zapora.