horoskop_zodiak_znakijpg Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 19. januarja

Giorgos Parasiris; Savina Atai Dobra karma

Konec je! Savina po sedmih letih zapustila ...

Khagendra Thapa Magar Svet24.si

FOTO: Poslovil se je najmanjši človek na svetu

karl-erjavec Svet24.si

Karl Erjavec se ne umika le iz politike, ampak ...

opravičevanje Dobra karma

12 astro znakov - 24 različic opravičevanja

barbara-mucić Njena.si

To je prava ljubezen atraktivne Barbare

Archie, princ Harry Njena.si

Harry ločen od sina

Svet

Sodišče: Breivik duševno zdrav, čaka ga 21 let zapora

Deli na:
Sodišče: Breivik duševno zdrav, čaka ga 21 let zapora

Foto: Reuters

Norveški terorist Anders Behring Breivik, ki je v napadih v Oslu in na otoku Utoya 22. julija lani ubil 77 ljudi, je duševno zdrav, je danes razsodilo sodišče v Oslu, poročajo tuje tiskovne agencije. Breivika je obsodilo na največ 21 let zapora z možnostjo podaljšanja.

Pet sodnikov je odločitev sprejelo soglasno, je sporočila predsedujoča sodnica Wenche Elizabeth Arntzen, ki je tudi prebrala sodbo. V skladu z odločitvijo sodišča bo Breivik za zapahi najmanj deset in največ 21 let, kar je najvišja možna zaporna kazen na Norveškem. Bo pa moč to kazen še podaljšati, če bo sodišče ocenilo, da obsojenec še naprej predstavlja grožnjo družbi.

Breivik se je na razsodbo odzval z zadovoljnim nasmeškom. Vztrajal je namreč, da je bil med napadom prišteven in je že napovedal, da se bo pritožil, če bodo sodniki odločili, da je bil med morilskim pohodom neprišteven. Sam je namreč dal jasno vedeti, da bi bila zanj psihiatrična ustanova, kamor bi ga poslali, če bi sodišče ugotovilo, da je neprišteven, "hujša od smrti".

Potem ko so mu odstranili lisice, je Breivik danes na sodišču pozdravil z desničarskim pozdravom.

Najodmevnejši sodni proces v zgodovini države se je na Norveškem po desetih tednih sklenil 22. junija. Breivik je na sojenju svoja dejanja priznal, a predlagal oprostilno sodbo, saj da so bili njegovi napadi nujni v boju proti multikulturalizmu in "muslimanski invaziji" na Evropo.

O njegovi krivdi ni bilo nobenega dvoma, tako da je bilo tudi zaradi razhajanj psihiatrične stroke v ospredju ves čas vprašanje njegovega duševnega zdravja.

loading...
Loading...