porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

strelec Dobra karma

Na nebu 22.11. ob 14.59 zavlada Strelec - brutalno...

nazare, valovi Svet24.si

VIDEO: Tako se spuščajo po orjaških valovih

porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

tanja balabanić Dobra karma

Tanja iz Kmetije: »Samo da bi me oče kdaj objel ...

indira Njena.si

Indira Ekić ni več blondinka

tom zupan Njena.si

Tako privlačen je postal Tom iz Kmetije

Svet

Začenja se glasovanje o novem predsedniku konservativcev

Deli na:
Začenja se glasovanje o novem predsedniku konservativcev

Boris Johnson - Foto: Reuters

Na Otoku bodo danes poslanci konservativne stranke prvič glasovali o desetih kandidatih za novega vodjo stranke, ki bo na tem položaju nasledil premierko Thereso May. Postopek se bo nadaljeval prihodnji teden.

Prvi krog glasovanja bo potekal danes dopoldne, rezultate pa bodo javnosti predstavili ob 14. uri po srednjeevropskem času. Izpadel bo kandidat z najmanjšim številom glasov in vsi, ki bodo prejeli manj kot 17 glasov. Glasovanja so predvidena še prihodnji teden, pri čemer bo 313 konservativcev glasovalo, dokler ne bosta ostala samo dva kandidata.

Med zadnjima dvema kandidatoma bo nato po pošti odločilo okoli 160.000 članov stranke. Novi predsednik, ki bo postal tudi novi britanski premier, bo predvidoma znan v tednu, ki se začne 22. julija.

Največ možnosti za zmago imajo nekdanji zunanji minister Boris Johnson, aktualni zunanji minister Jeremy Hunt in minister za okolje Michael Gove. Poleg njih se za položaj potegujejo še nekdanji minister za Brexit Dominic Raab, notranji minister Sajid Javid in nekdanja ministrica za parlamentarna vprašanja Andrea Leadsom. Med kandidati so tudi minister za zdravje Matt Hancock, minister za mednarodno razvojno pomoč Rory Stewart, nekdanja ministrica za delo Esther McVey in nekdanji državni sekretar za priseljevanje Mark Harper.

Mayeva je s čela konservativne stranke uradno odstopila pretekli petek. Britanci si jo bodo zapomnili predvsem po tem, da je vlado vodila v enem politično najbolj kaotičnih obdobij v novejši zgodovini države in da ji ni uspelo izpeljati brexita, zaradi česar je tudi odstopila. Premierske dolžnosti bo opravljala, dokler ne bo izbran njen naslednik.

loading...
Loading...