nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Za Kremelj je umor Nemcova "provokacija z namenom destabilizacije države"

Deli na:
Za Kremelj je umor Nemcova "provokacija z namenom destabilizacije države"

Foto: Reuters

Iz Evrope se vrstijo obsodbe umora vidnega ruskega opozicijskega politika Borisa Nemcova, ki je bil v petek zvečer ustreljen v središču Moskve. Tako EU kot številne evropske države poleg tega Rusijo pozivajo k hitri in nepristranski preiskavi. Tako preiskovalci kot Kremelj medtem omenjajo možnost, da je šlo za provokacijo.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je izrazila ogorčenje in žalost ob smrti Nemcova. "EU pričakuje, da bodo ruske oblasti izvedle popolno, hitro in transparentno preiskavo njegovega umora ter krivce kmalu pripeljale pred roko pravice," je še zapisala. Enako sporočilo je prek Twitterja poslal tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

V obsodbi in pozivu k temeljiti preiskavi sta se jima med drugim pridružila nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande. Merklova je hvalila pogum Nemcova pri izražanju kritike na račun vladne politike, Hollande pa ga je označil za branitelja demokracije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Umor Nemcova je bil do potankosti načrtovan, so danes sporočili preiskovalci. Kot menijo, so 55-letnika v hrbet iz avtomobila ustrelili s pištolo makarov, kakršno uporabljajo tako v ruski vojski kot policiji. Šest nabojev, ki so jih našli na prizorišču umora v središču Moskve, so po njihovih navedbah izdelala različna podjetja.

Zločin je zagrešil nekdo, ki je bil zelo dobro seznanjen s načrti Nemcova, so dodali. "Boris Nemcov je bil s spremljevalko na poti v svoje stanovanje, ki ni bilo daleč od prizorišča. Očitno je, da so bili organizatorji in storilci tega zločina obveščeni o njegovi načrtovani poti," so zapisali.

Medtem ko o natančnem motivu in naročniku ni znanega še nič določnega, pa so preiskovalci menili, da bi bil lahko umor tudi "provokacija z namenom destabilizacije države", poroča britanski BBC.

Da bi lahko šlo za provokacijo, je že pred tem v imenu predsednika države Vladimirja Putina sporočil tudi njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. Kot je sicer dodal, Putin obsoja umor in naj bi celo prevzel nadzor nad preiskavo.

Pred destabilizacijo je posvaril tudi nekdanji ruski predsednik Mihail Gorbačov. "To je poskus poslabšati situacijo, morebiti celo destabilizirati razmere v državi, zaostriti spor," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal v Moskvi. Posvaril je tudi pred tem, da bi krvavo dejanje na Zahodu izrabili za podpihovanje protiruskih nagnjenj.

Do umora nekdanjega podpredsednika ruske vlade v času Borisa Jelcina in ostrega kritika Putina je prišlo tik pred večjim shodom opozicije, napovedanim za 1. marec. Tega so sedaj organizatorji odpovedali in namesto tega ljudi pozvali, naj se zberejo na zborovanju v spomin na Nemcova. Tega so oblasti v ruski prestolnici že dovolile.