Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenski hokejisti se vračajo v elitno skupino

Deli na:
Slovenski hokejisti se vračajo v elitno skupino

Foto: Getty Images

Svetovno prvenstvo v hokeju divizije I (skupina A) se je za slovensko reprezentanco razpletlo tako, kot so si Slovenci želeli. V odločilni tekmi so z 2:1 premagali Avstrijo in si tako zagotovili prvo mesto ter vrnitev med elito.

* Dvorana Spodek Arena, gledalcev 4000, sodniki: Kaukokari (Finska), Rohatsch (Nemčija, glavna), Haurum (danska), Leermakers (Nizozemska).
* Strelci: 1:0 Komarek (Schlacher, 6.), 1:1 Sabolič (Jeglič, Tičar, 11.), 2:1 Ograjenšek (Mušič, Pretnar, 28.).
* Kazenske minute: Avstrija 13 + kazen igre (Pallestrang), Slovenija 8.

Slovenska hokejska reprezentanca je uspešno končala svetovno prvenstvo v Katovicah. Na današnji zadnji tekmi proti Avstriji je zmagala in tako na koncu osvojila prvo mesto - tako je dobila tisto, po kar je prišla v Katovice.

V tej tekmi je bil vložek zelo velik. Pred zadnjim krogom je bila sicer Slovenija prva, Avstrija druga, Južna Koreja pa tretja. Vendar so tako Slovenci kot Avstrijci vedeli, da jim zmaga, ne glede na to, ali bo dosežena v rednem delu ali pa po podaljšku ali kazenskih strelih, prinaša prvo mesto in s tem napredovanje med elito.

Drugo mesto na tem tekmovanju bo sicer morda tudi še dovolj za napredovanje med elito 2017, vendar udeleženci tega svetovnega prvenstva, tega ne bodo vedeli še kakšne tri tedne. Odvisno je namreč od razpleta letošnjega elitnega SP v Rusiji. Po današnji predzadnji tekmi je bilo jasno, da so drugi Italijani, ki so tako pristali v tej čakalnici.

Pomembnost tekme je obema ekipama narekovala previdnejši začetek. Tako v uvodnih minutah ni bilo pravih priložnosti, vratarja Gašper Krošelj in Bernhard Starkbaum pa sta bila še brez dela. A se je to kmalu spremenilo, potem ko so imeli prvi na ledu prednost igralca več, so Abstrijci hitro tudi izkoristili "power-play". Odbitek pred golom Krošlja je v mrežo spretno pospravil Konstantin Komarek.

Odgovoril bi lahko Jan Urbas v deveti minuti, ko si je priboril plošček pred golom tekmecev, vendar je bil Starkbaum močnejši. Minuto zatem je močan strel sprožil še Aleš Mušič, vendar je bil za nekaj centimetrov premalo natančen.

V 11. minuti pa je z odlično akcijo udaril slovenski udarni napad; začel je Rok Tičar, podal Žigi Jegliču, ki je zadrsal za gol in podal pred vrata, Robert Sabolič pa je neubranljivo zadel za 1:1.

Gol je dal Slovencem krila, narekovali so ritem in bili nevarnejši, toda tudi njihovi tekmeci niso bili brez priložnosti. Aleš Kranjc je tako v 14. minuti v zadnjem hipu izbil plošček pred Komarekom, ki se je sam znašel pred golom.

Ob svoji prvi prednosti igralca več so Slovenci dolgo pletli mrežo pred vrati tekmecev, predvsem Tičar je bil dvakrat zelo nevaren, povišanja vodstva pa po zaslugi Starkbauma ni bilo.

Takoj po odmoru je bil nevaren Miha Verlič, potem pa je po grobem naletu Alexandra Pallestranga nad Andrejem Hebarjem, slednji je dobil udarec v glavo in moral zapustiti led, Slovenija po petminutni izključitvi in še kazni igre za tekmeca dobila priložnost za prvo vodstvo. Potem ko je dolgo kazalo, da se bodo Avstrijci ubranili, je 12 sekund pred iztekom kazni vendarle sledilo olajšanje: prvi strel Mušiča je vratar le odbil, na pravem mestu pa je bil Ken Ograjenšek in plošček porinil v gol.

Avstrijci se seveda niso predali, vendar je bila slovenska obramba zbrana. V 34. minuti je tekmecem v protinapad pobegnil Sabolič, ustavil ga je vratar Starkbaum s prekrškom, nov "power-play" pa je ostal neizkoriščen. Prav tako pa priložnost Mušiča, ki je po prodoru streljal čez gol.

Začetek zadnje tretjine je minil ob avstrijski premoči; rdeče-belo-rdeči so pričakovano pritisnili, vendar so bili Krošelj in igralci pred njim dovolj zbrani.

Obenem pa se je ob takšni igri odprlo nekaj več prostora v napadu; potem ko v uvodnih minutah praktično niso bili pred Starkbaumom, pa je prvi resnejši prehod v napadalno tretjino prinesel novo avstrijsko izključitev in novo prednost igralca več. Niso je izkoristili, nato pa so dobili še eno priložnost. Kljub pritisku pa je Avstrija zdržala tudi to, tako da se je obetal izjemno razburljiv finiš tekme.

Takrat se je dvoboj odvijal pretežno pred slovenskimi vrati. Ob koncu so imeli dva "power-playa" Avstrijci, potegnili iz gola še vratarja ter silovito napadali. Selektor Zupančič je precej "skrajšal" klop, tudi zaradi poškodbe (skupil jo je še Sabahudin Kovačevič), toda konec je bil po okusu Slovencev - brez prejetega gola in veliko veselje se je v dvorani Spodek Arena začelo takoj po zadnjem pisku sirene.

V današnji prvi tekmi zadnjega kroga je Italija premagala Južno Korejo z 2:1, zvečer ob 20. uri bo še zadnja tekma Poljska - Japonska. Japonci so že pred zadnjim krogom izpadli v nižji rang tekmovanja.