vesolje ženska Dobra karma

Opozorilo iz horoskopa za te dni: bodite pozorni ...

4_tanja žagar Svet24.si

Tanja Žagar o pokojni mami

tanja fajon pl1 Reporter.si

Išče se novi mandatar: SD namerava vložiti ...

borut turk Svet24.si

Šestkrat je zabodel partnerko Romano, krivde za ...

Matej Tonin Necenzurirano

Tonin v opoziciji govoril eno, zdaj kot minister ...

paris-hilton, this-is-paris, dokumentarec Odkrito.si

Paris Hilton zaključila 20 let pretvarjanja

peter prevc bobo2 Njena.si

Peter Prevc na rojstni dan pokazal sinovo ...

Svet

Za avstrijske vojake bo skrbela ženska roka

Deli na:
Za avstrijske vojake bo skrbela ženska roka

Foto: Reuters

V pričakovanju dokončne sklenitve koalicijskega dogovora med Avstrijsko ljudsko stranko (ÖVP) in Zelenimi sta strani že tretji dan zapored objavili del ministrskega seznama. Iz njega med drugim izhaja, da bo na čelo obrambnega ministrstva prvič stopila ženska, Klaudia Tanner iz vrst ÖVP.

Pred 49-letno pravnico stoji težka naloga, saj bo morala finančno podhranjeno vojsko, na katero je opozarjal že njen predhodnik Thomas Starlinger, znova postaviti na stabilnejše noge, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Na čelu zunanjega ministrstva bo še naprej karierni diplomat Alexander Schallenberg, ki prav tako spada v kvoto ministrov ljudske stranke. Položaj je prevzel po spomladanskem razpadu koalicije med ljudsko stranko in svobodnjaki (FPÖ). Glede na trenutno razporeditev resorjev je Schallenberg tudi edini minister sedanje prehodne vlade, ki bo ohranil svoj položaj.


Notranje ministrstvo bo vodil dosedanji generalni sekretar ÖVP Karl Nehammer, Rudi Anschober iz vrst Zelenih pa bo postal minister za socialo. Njegovi strankarski kolegici Almi Zadić bo pripadel položaj ministrice za pravosodje, medtem ko bo Christine Aschbacher iz ljudske stranke stopila na čelo ministrstva za delo in družino.

Že od začetka tedna je medtem znano, da Avstrija z novo vlado dobila ministrstvo za integracijo, ki ga bo vodila Susanne Raab iz ÖVP. Zelenim bo pripadlo novo ministrstvo za zaščito podnebja, na čelu katerega bo Leonore Gewessler iz Zelenih.

ÖVP in Zeleni so začeli pogajanja v začetku novembra, potem ko je ljudska stranka na predčasnih volitvah 29. septembra prejela največ glasov - 37,5 odstotka, Zeleni pa so se zmagovito vrnili v parlament s 13,9 odstotka glasov. S sklenitvijo koalicijskega dogovora bodo Zeleni v Avstriji prvič vstopili v vlado na zvezni ravni.

Loading...