stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Z vzkliki »Sramota!« in »Morilci!« je Lampedusa pozdravila Barrosa

Deli na:
Z vzkliki »Sramota!« in »Morilci!« je Lampedusa pozdravila Barrosa

Foto: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso se mudi na italijanskem otoku Lampedusa, kjer se želi na lastne oči prepričati, kako se na tem otoku soočajo s pritiskom beguncev in posledicami tragedije, v kateri je prejšnji teden umrlo najmanj 289 beguncev. Skupaj z italijanskim premierom Enricom Letto je naletel na neprijazen sprejem.

Barrosa je na letališču pričakala manjša skupina aktivistov in lokalnih prebivalcev, ki so žvižgali in kričali "Sramota!" in "Morilci!", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Proteste proti evropski migrantski politiki so napovedali tudi ribiči, ki velikokrat priskočijo migrantom na pomoč, a so siti stalnih novih prihodov tujcev na otok.

Predsednik Evropske komisije je sicer prek Twitterja sporočil, da je na Lampedusi, "da bi se poklonil žrtvam in izrazil solidarnost prek konkretnih dejanj".

Barroso je na Lampeduso prispel skupaj z evropsko komisarko za notranje zadeve Cecilio Malmström. Skupaj sta obiskala tudi letališki hangar, v katerega so prepeljali trupla umrlih v nedavni nesreči ladje, polne migrantov. "To ni vredno Evrope," je na Twitterju zapisala Malmströmova.

Srečala sta se tudi s predstavniki reševalcev, humanitarnih organizacij in skupinami migrantov iz Eritreje, Somalije in Sirije.

"Evropa se ne more obrniti stran," je na novinarski konferenci na otoku poudaril Barroso. "Skupaj se lahko odzovemo ustrezneje," je menil in dodal, da "ta tragedija kaže, da moramo nujno okrepiti naša prizadevanja."

Predsednik Evropske komisije je poudaril, da ne bo nikoli pozabil podobe več sto krst v hangarju. Evropa bi morala po njegovem dajati upanje tistim, ki so prisiljeni bežati zaradi vojne.


Ob tem je Evropa obljubila 30 milijonov evrov evropskih sredstev za pomoč beguncem v Italiji. Sredstva bi lahko uporabili za "obnovo in zvišanje standarda" prenatrpanega sprejemnega centra na Lampedusi, je dejala Malmströmova.

Letta je napovedal, da bodo za žrtve pripravili državni pogreb. Katastrofo pred obalo Lampeduse je imenoval "evropska drama". Opravičil se je za nezadostno pripravo države na takšno tragedijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Lampedusa se je v ospredju pozornosti znašla, ko je zaradi požara minuli četrtek pred njeno obalo potonila ladja z več kot 500 begunci iz Afrike. Nesrečo je preživelo 155 ljudi, od tega 154 iz Eritreje in en državljan Tunizije. Na drugi strani so iz vode doslej po zadnjih podatkih potegnili najmanj 289 trupel.

Žrtev brodoloma so se danes z mašo spomnili tudi v Vatikanu. Mašo je vodil kardinal Leonardo Sandri, prefekt kongregacije za vzhodne Cerkve. Medtem pa so se škofje iz Etiopije in Eritreje udeležili splošne avdience pri papežu Frančišku in se mu pridružili v molitvi za žrtve in njihove družine, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italija je po nesreči zahtevala spremembe evropske migrantske politike in več evropske pomoči pri spopadanju z navalom beguncev. Županja Lampeduse Giusi Nicolini je danes poudarila, da bi se morala italijanska vlada opravičiti "otrokom in preživelih za način, kako ta država ravna z njimi". "Šele zatem lahko od Evrope zahtevamo, da opravi svojo dolžnost," je bila ostra.

Nicolinijeva je že pred dnevi dejala, da otočani želijo več kot le simbolni obisk s strani EU. "Če želijo priti na Lampeduso le izraziti sožalje, lahko pošljejo elektronsko pošto, mi pa tu potrebujemo konkretne zaveze," je poudarila.

Italijanska vlada naj bi sicer že danes sprejela spremembe azilne zakonodaje. Sejo vlade bo v Rimu vodil Letta.