prenajedanje Dobra karma

Zakaj se zvečer sproži volčja lakota in ...

trgovina, nakupovanje, potrošnik Svet24.si

Nedeljsko zaprtje trgovin pogubno za male trgovce?...

JANEZ-STUSEK-pl5 Reporter.si

Sramota! Na čelu slovenske obveščevalne službe...

bris, koronavirus Svet24.si

Z novim koronavirusom okužen učenec OŠ Ludvika ...

ILU20200504_X7R4531 Necenzurirano

Orbanov oligarh kupuje slovensko državno ...

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

Rebeka Dremelj Njena.si

Takšna je bila Rebeka Dremelj pred več kot 30 ...

Svet

WTO bije plat zvona: To bo najhujša recesija v našem življenju!

Deli na:
WTO bije plat zvona: To bo najhujša recesija v našem življenju!

Opozorila glede ohlajanja svetovnega gospodarstva so vse glasnejša. - Foto: profimedia

Obseg svetovne trgovine bo letos zaradi pandemije novega koronavirusa upadel za od 13 do 32 odstotkov, je danes ocenila Svetovna trgovinska organizacija (WTO). Ob ukrepih, ki so nujni za obvladovanje zdravstvene krize, bo prišlo do najhuje recesije "v našem življenju", opozarja.

V prvi vrsti gre za zdravstveno krizo, ki zahteva obsežne ukrepe za omejitev širjenja okužbe, ki močno vplivajo na gospodarsko aktivnost in življenja ljudi po svetu, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali v sporočilu. Ustavili so se celotni sektorji, med drugim hotelska in gostinska dejavnost, nenujna trgovina, turizem ter znaten del proizvodnje.

Prvi mož WTO Roberto Azevedo je dejal, da bo verjetno prišlo do "najhujše recesije ali gospodarskega upada v našem življenju".

Svetovna trgovina se je upočasnila že lani, še pred pojavom novega koronavirusa, med drugim zaradi trgovinskih napetosti in negotovosti glede brexita. Sedaj pa je okuženih že 1,4 milijona ljudi, virus je doslej zahteval več kot 80.000 žrtev po svetu in vlade so morale sprejeti radikalne ukrepe za omejitev širjenja virusa, navaja WTO. Za letos pričakuje dvomestni upad obsega trgovine v skoraj vseh regijah, posledice pa bodo - poleg trpljenja zaradi bolezni same - za gospodinjstva in podjetja boleče, dodaja.

Obseg svetovne trgovine je lani upadel za 0,1 odstotka, potem ko je leto prej beležil 2,9-odstotno rast. Vrednost blagovne trgovine v dolarjih se je lani zmanjšala za tri odstotke na 18.890 milijard dolarjev, vrednost storitev pa je porasla za dva odstotka 6030 milijard dolarjev, navaja WTO.

loading...
Loading...