nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

WHO: Glavni povzročitelj raka zunanje onesnaževanje zraka

Deli na:
WHO: Glavni povzročitelj raka zunanje onesnaževanje zraka

Foto: Bobo

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes na prvo mesto povzročiteljev raka pri ljudeh postavila zunanje onesnaževanje zraka. WHO opozarja, da je zrak, ki ga dihamo, vedno bolj onesnažen z mešanico snovi, ki povzročajo raka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zrak, ki ga dihamo, je postal onesnažen s snovmi, ki povzročajo raka. Vemo, da je zunanje onesnaževanje zraka ne samo veliko tveganje za zdravje na splošno, temveč da je tudi največji okoljski povzročitelj smrti zaradi raka," je povedal Kurt Straif iz Mednarodne agencije za raziskave rakavih obolenj (IARC) pri WHO.

IARC je sporočila, da je skupina strokovnjakov našla "zadostne dokaze" o tem, da izpostavljenost zunanjemu onesnaževanju zraka povzroča pljučnega raka in poveča tveganje za raka na mehurju.

Čeprav se oblike onesnaženja in stopnje izpostavljenosti lahko zelo razlikujejo glede na lokacijo, agencija opozarja, da njene ugotovitve veljalo za praktično vse regije sveta. Že dolgo je sicer znano, da onesnaženje zraka poveča tveganje za bolezni dihal in srca.

Agencija pri tem še opozarja, da se je izpostavljenost onesnaževanju v nekaterih predelih v zadnjih letih dramatično povečala, še posebej v državah z naglim razvojem industrije in velikim številom prebivalcev. V preteklosti je IARC merila prisotnost posameznih kemikalij in mešanic snovi v zraku, kot so na primer izpušni plini, kovine in prah. A najnovejša raziskava temelji na splošni kvaliteti zraka.

Glavni viri zunanjega onesnaževanja zraka so po ugotovitvah agencije promet, pridobivanje energije, izpusti iz tovarn in kmetij ter ogrevanje stanovanj.