zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

WHO: Kakovost zraka v mestih se poslabšuje

Deli na:
WHO: Kakovost zraka v mestih se poslabšuje

Foto: Reuters

Zrak v mestih po svetu je tako onesnažen, da je nevaren za zdravje prebivalcev, razmere pa se še poslabšujejo, v danes objavljenem poročilu opozarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

"Globalno se razmere, kar se tiče onesnaženosti zraka, na žalost še poslabšujejo," je ob predstavitvi dopolnjenih podatkov o kakovosti zraka v mestih opozorila direktorica za javno zdravje pri WHO Maria Neira.

Poročilo, v katero je zajetih 1600 mest v 91 državah, razkriva, da le 12 odstotkov urbanega prebivalstva diha zrak takšne kakovosti, ki je skladna s smernicami WHO.

Medtem ko se zrak v številnih bogatih in razvitih državah izboljšuje, se je onesnaženost v mestih v večini manj razvitih držav v zadnjih letih povečala.

Skoraj polovica prebivalcev svetovnih mest diha zrak, v katerem je za vsaj dvakrat in pol presežena raven trdih delcev, ki velja za varno. Razmere se izboljšujejo le v razvitih državah, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

WHO poziva k večji osveščenosti o zdravstvenih tveganjih, ki jih povzroča onesnažen zrak, pri čemer navaja, da je leta 2012 zaradi onesnaženega zraka umrlo 3,7 milijona ljudi po vsem svetu. "Onesnažen zrak dramatično vpliva na naše zdravje. Razmere so zelo dramatične," je opozorila Neira.

V večini mest na seznamu WHO vrednost trdih delcev presega dovoljene meje. V pakistanskem Ravalpindiju na primer koncentracija delcev PM10 za več kot 20-krat presega priporočeno raven, koncentracije delcev PM2,5 pa za več kot desetkrat. V New Delhiju je koncentracija delcev PM10 286 mikrogramov na kubični meter, koncentracija delcev PM2,5 pa 153 mikrogramov.

Po priporočilih WHO bi morala biti raven delcev PM10 pod 20 mikrogramov na kubični meter, raven delcev PM2,5 pa pod deset mikrogramov