Goran Šarac Odkrito.si

Odločitev bivšega moža Simone Weiss dviga ...

Vožnja pod vplivom alkohola, vinjen, opit, pijan, voznik Svet24.si

VIDEO: Neverjetno: med vožnjo iz avta padel otrok...

čakre Petisvet.si

Neprijetni znaki, da je vaša kronska čakra ...

sneg Svet24.si

Sneg v Sloveniji: zapadlo ga bo do 25 centimetrov

Sambuca Svet24.si

V tem obalnem mestu stanovanja in hiše za en evro

Cara Delevingne Najstnica.si

Zaradi ene fotografije izgubila 100 tisoč ...

anela sabanagic 4 Njena.si

Ladova izbranka je le 5 mesecev po porodu videti ...

Svet

Vučić naj bi od mednarodne skupnosti dobil "nemoralno ponudbo" glede Kosova

Deli na:
Vučić naj bi od mednarodne skupnosti dobil "nemoralno ponudbo" glede Kosova

Foto: Profimedia - Srbski predsednik Aleksandar Vučić z dogajanjem na Kosovu ni zadovoljen.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes posredno priznal, da je prejel mednarodni načrt o razrešitvi dolgoletnega spora med Srbijo in Kosovom. Kot je dejal za današnjo izdajo srbskega časnika Blic, doslej od mednarodnih partnerjev še ni prejel sprejemljivega predloga, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ob tem je Vučić zavrnil, da bi podrobneje komentiral načrt, ki so ga pripravile EU, ZDA in Velika Britanija. Dodal je le, da je njegovo delo, da se pogovarja in poskuša najti rešitev.

Blic je že v torek poročal, da naj bi srbski predsednik ocenil, da gre za "nemoralno ponudbo", ki je ne more predstaviti Srbom.

Pri izdelavi načrta so po navedbah Blica sodelovali diplomat ZDA Wess Micthell, generalna sekretarka Evropske službe za zunanje delovanje Helga Schmid ter predstavniki Velike Britanije.

Kosovo je pred desetimi leti razglasilo samostojnost, ki pa je Srbija ne priznava. Med Beogradom in Prištino so trenutno razhajanja glede ustanovitve skupnosti srbskih občin na Kosovu. Glavno vprašanje so pooblastila skupnosti, ki naj bi kosovskim Srbom zagotavljala avtonomijo. V Prištini se bojijo, da bo ustanovitev skupnosti povečala vmešavanje Srbije v notranje zadeve Kosova.

Evropska komisija je Srbiji v začetku februarja nakazala možnost, da postane članica EU do leta 2025. Eden od pogojev pa je normalizacija odnosov s Kosovom. O ustanovitvi skupnosti sta se državi zavezali v okviru bruseljskega sporazuma leta 2013.