Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dodik: Republika srbska je "krščanska republika", ki ima pravico do združitve s Srbijo

Deli na:
Dodik: Republika srbska je "krščanska republika", ki ima pravico do združitve s Srbijo

Milorad Dodik - Foto: Facebook

Srbski član predsedstva Bosne in Hercegovine Milorad Dodik je včeraj znova dejal, da je prihodnost srbske entitete BIH, Republike srbske v "integraciji s Srbijo". V nagovoru na proslavi dneva Republike srbske je ocenil, da gre za neustavljiv proces. Ustavno sodišče BiH je sicer 9. januar kot dan Republike srbske razglasilo za neustavnega.

Dodik je v Banjaluki ponovil, da ima Republika srbska pravico do združitve s Srbijo. Za srbsko entiteto v BiH je dejal, da "krščanska republika", ki ima svoje ozemlje, oblast in narod, ki je "zagledan v Srbijo". Vnovično je napovedal, da bo srbski narod v BiH nekega dne odločal o osamosvojitvi Republike srbske, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ustavno sodišče BiH je ocenilo, da praznovanje 9. januarja kot dneva Republike srbske ni v skladu z ustavo BiH, ker diskriminira pripadnike drugih dveh konstitutivnih narodov v BiH. Kot so pojasnili, oblastem v Banjaluki niso prepovedali proslave dneva svoje entitete, a tega ne more početi 9. januarja.

Za razliko od lanske na včerajšnji proslavi v Banjaluki sicer ni bilo predstavnikov hrvaškega naroda v BiH niti hrvaških diplomatov, ki so akreditirani v BiH. Na neustavni slovesnosti so včeraj bili samo predstavniki vlade Srbije in veleposlanik Rusije, je poročal sarajevski novičarski portal klix.ba.

V Banjaluki je bila kot posebna odposlanka srbskega predsednika Aleksandra Vučića tudi srbska premierka Ana Brnabić, ki je dejala, da "vstopajo v še eno obdobje podpore" srbskem narodu v Republiki srbski. Napovedala je finančno pomoč Srbom tudi v drugih državah, vključno s Hrvaško, je objavila Hina.


Današnjo proslavo so kot neustavno ostro kritizirale številne bošnjaške politične stranke, vključno s Stranko demokratske akcije (SDA), ki je v vladni koaliciji z Dodikovo Zvezo neodvisnih socialdemokratov (SNSD). Menijo, da praznovanje predstavlja kršitev odločitev ustavnega sodišča, kar pomeni tudi kazensko odgovornost, poročajo sarajevski mediji.

Iz veleposlaništva ZDA v BiH so sporočili, da so odločitve ustavnega sodišča BiH zavezujoče in da jih je treba spoštovati, je poročala regionalna televizija N1.

V Republiki srbski praznujejo 9. januar v spomin na leto 1992, ko so na Palah pri Sarajevu razglasili "srbsko republiko BiH", da bi v skladu s tedanjo politiko srbskega vodstva v Beogradu ohranili BiH v okviru nekdanje Jugoslavije. Med drugim so nasilno preprečili referendum o neodvisnosti BiH, ki so ga načrtovale oblasti v Sarajevu. Preprečevanje referenduma je sprožilo tudi vojno v BiH.

Po razglasitvi srbske republike, ki se je potem preimenovana v Republika srbske, so paravojaške srbske enote ob podpori nekdanje JLA začele prevzemati oblast v krajih BiH z večinskim srbskim prebivalstvom ter preganjati Bošnjake in Hrvate.

V Sarajevu ocenjujejo, da je bila deklaracija o razglasitvi republike srbskega naroda v BiH iz 9. januarja 1992 protiustavno dejanje in uvod v triletno vojno v BiH. Kot posledico srbske deklaracije vidijo genocid v Srebrenici ter številne druge vojne zločine proti nesrbskemu prebivalstvu v BiH.