dominika švarc pipan, maša kociper, branko lobnikar Svet24.si

Dodatno poročilo Lindava o morebitnih političnih...

ruski državljani, zemun Svet24.si

V Srbiji jih je kot Rusov

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

damir crncec pl4 Reporter.si

Državni sekretar D. Črnčec: Po dolgem blatenju ...

rodriguez ronaldo Ekipa24.si

Uh, kako je udarila: Oglasila se je tudi Ronaldova...

Joker Out na Evrovizijo Njena.si

Presenečenje: EME ne bo, na Evrovizijo Joker Out

slovenija norveska lv Ekipa24.si

Bomba vseh bomb: vroči slovenski reprezentant ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vučić miri kosovske Srbe: Na aroganco drugih odgovarjajte spodobno

Deli na:
Vučić miri kosovske Srbe: Na aroganco drugih odgovarjajte spodobno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Foto: Facebook

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je po neuspelih pogovorih Beograda in Prištine glede rešitve krize zaradi registrskih tablic na Kosovu ponoči sešel s predstavniki kosovskih Srbov. "Prosili smo jih, naj pazijo nase, naj bodo mirni, da bomo ohranili mir in stabilnost ter da naj na aroganco drugih odgovarjajo spodobno," je sporočil po srečanju.

V posnetku, objavljenem na Instagramu, je Vučić še izrazil prepričanje, da bodo Srbi kot narod pokazali svojo zrelost in ubranili svoje domove, še poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kosovska policija bo po neuspelih pogovorih v Bruslju voznikom, ki ne bodo imeli ustreznih registrskih tablic, danes ob 8. uri po napovedih začela izrekati denarne kazni. Razmere na večinsko srbskem severu Kosova so zelo napete, obetajo se protesti.

Za neuspeh osemurnih ponedeljkovih pogovorov je njihov gostitelj, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell okrivil oba voditelja, tako srbskega predsednika Aleksandra Vučića kot kosovskega premierja Albina Kurtija. Še posebej kritičen je bilo do Prištine, saj je ta zavrnila kompromis, ki ga je predlagala EU, medtem ko ga je Beograd sprejel.

Omenjeni predlog je od Prištine zahteval, da ne kaznuje voznikov s srbskimi registrskimi tablicami, od Beograda pa, da ne izdaja novih statusno nevtralnih tablic z oznako KM. Če bi se strani k temu zavezali, bi po Borrellovem mnenju pridobili čas za iskanje trajne rešitve spora glede registrskih tablic ter dogovora v okviru normalizacije odnosov, ki ostaja ključni cilj.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v ponedeljek zvečer posvaril, da je treba po neuspehu pogovorov nujno preprečiti eskalacijo, in zatrdil, da Natova misija na Kosovu (Kfor) budno spremlja razmere. "Zdaj je čas za odgovornost in pragmatične rešitve," je dodal.