ana praznik Svet24.si

Na morju je ves čas jedla samo ostanke

rešilec Svet24.si

V potoku obležal pod mehanizacijo, po pomoč ...

18418X0073 Necenzurirano

Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti ...

rigelnikova vila zeljarska pl2 Reporter.si

Odkrili smo kupca prestižne "Rigelnikove" vile: ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

Lovro in zaročni prstan Njena.si

Ljubezen po domače: Čustveno ozadje zaročnega ...

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Robert Golob naj bi prevzel stranko Jureta Lebna, ki se poslavlja in odhaja na starševski dopust

Deli na:
Robert Golob naj bi prevzel stranko Jureta Lebna, ki se poslavlja in odhaja na starševski dopust

Jure Leben - Foto: Bobo

V ponedeljek naj bi Robert Golob sporočil svojo odločitev o tem, kako se bo aktiviral v slovenski politiki. Kot so že poročali nekateri mediji, naj ne bi ustanovil svoje stranke, ampak naj bi prevzel Stranko Zelenih dejanj (ZDEJ), ki jo zdaj vodi nekdanji minister za okolje Jure Leben.

Po naših informacijah naj bi se Leben povsem umaknil iz politike in odhaja na starševski dopust, saj naj bi pred kratkim dobil (posvojil) še enega otroka. Tako naj bi v prihodnjih tednih izpeljali kongres stranke ZDEJ, na katerem naj bi za novega predsednika izvolili Roberta Goloba.

Golob informacij za zdaj ne komentira, kot je izjavil za Primorske novice, naj bi vse razkril v ponedeljek. Tudi Leben se na naša vprašanja še ni odzval, v več medijih pa je potrdil, da se bo stranka pred letošnjimi volitvami preoblikovala v politično platformo, ki bo povezala napredne politične sile za skupni nastop na volitvah: »V prihodnjih tednih bo zato na kongresu izvolila novo vodstvo.«

Za prevzem obstoječe stranke naj bi se odločil zaradi možnih zapletov pri ustanavljanju stranke, saj jo v register političnih strank vpiše ministrstvo za notranje zadeve, ki ga vodi Aleš Hojs. Tako bodo morali javiti le spremembo vodstva stranke in morebitne spremembe v programu in statutu. Volitve so vse bliže, najpozneje 45 pred dnevom glasovanja morajo stranke odpreti transakcijski račun za volilno kampanjo, ta pa se začne 30 dni pred glasovanjem, ki bi predvidoma 24. aprila.

Stranka ZDEJ pod vodstvom Lebna ne kotira zelo visoko, saj so po javnomnenjskih anketah ne bi presegla parlamentarnega praga. Po drugi strani pa je Golob s svojo še neustanovljeno stranko glavni izzivalec SDS Janeza Janše.


Seveda ne bo prvič, da je politični favorit prevzel že ustanovljeno stranko. Najbolj znan primer je izvolitev Janeza Drnovška za predsednika LDS leta 1992, kateremu se je umaknil Jožef Školč, nato pa je ta stranka postala najmočnejša politična sila naslednjih dvanajst let. Toda LDS je bila za razliko od ZDEJ druga najmočnejša parlamentarna stranka.

Za zdaj ni znano, ali se bo stranka tudi preimenovala, je pa dejstvo, da Golob v svojih govorih večkrat poudarja zeleni preboj na področju energetike. Prav tako še ni znano, ali bo Golob uslišal želje po predvolilnem povezovanju s strankama Desus in stranke LIDE Igorja Zorčiča.

Po naših informacijah nad tem ni najbolj navdušen, razen če bi se mu zdelo pomembno, da vloži listo z najmanj tremi poslanskimi podpisi. V tem primeru bi poleg Janje Sluga in Jurija Lepa, ki naj bi se mu pridružila, potreboval še Zorčičev podpis. Težko pa bi verjeli, da bi v svoje vrste sprejel Violeto Tomić, ki je včeraj izstopila iz Levice, nato so jo zavrnili v LMŠ, v SD pa je prav tako ne bi sprejeli.

Iz stranke Zdej so poslali medijem naslednje sporočilo:

Stranko zelenih dejanj kot osrednje načelo vodi sodelovanje, zato je odprta za vse, ki verjamejo v temeljne premise svobode, strpnosti, demokracije in spoštovanja. Verjamemo v povezovanje, v tem duhu pa gremo tudi na volitve. Stranka se bo pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami preoblikovala v politično platformo, ki bo povezala napredne politične sile za skupen nastop na volitvah. V prihodnjih tednih bo zato na kongresu izvolila novo vodstvo. Jure Leben ne bo vnovič kandidiral za predsednika stranke, prav tako se ne bo potegoval za druge funkcije v stranki, saj si bo kot novopečeni oče v prihodnjih mesecih vzel več časa za družino.