Revija Reporter
Svet

Vse bolj se zdi, da bo zaradi izginotja Hasodžija "Puščavski Davos" polomija za Savdsko Arabijo

STA

19. okt. 2018 6:00

Deli na:

Izginuli savdski novinar Džamal Hašodži.

Wikimedia

Ministri iz ZDA, Velike Britanije, Francije in Nizozemske so včeraj odpovedali udeležbo na veliki mednarodni investicijski konferenci, ki bo prihodnji teden potekala v Savdski Arabiji. Razlog za njihovo odločitev je izginotje savdskega novinarja Džamala Hasodžija.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je včeraj sporočil, da se ne bo udeležil konference v Rijadu, na kateri naj bi savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman predstavil svoje gospodarske reforme. Kot je sporočil na Twitterju, je odločitev sprejel po sestanku s predsednikom Donaldom Trumpom in državnim sekretarjem Mikom Pompeom.

Pompeo se je ravno vrnil z obiska v Savdski Arabiji in je Trumpa seznanil s potekom preiskave izginotja savdskega novinarja v Turčiji. Trump je odločitev glede ukrepanja ZDA v zvezi z izginotjem novinarja oziroma do svoje strateške bližnjevzhodne partnerke Savdske Arabije sicer napovedal po tem, ko ga bo Pompeo seznanil z obiskom v Rijadu.

Po pogovoru s Trumpom je Pompeo danes novinarjem v Beli hiši dejal, da je predsedniku povedal, da bi morali savdskim oblastem dati še nekaj dni časa, da končajo preiskavo, preden bi ZDA odločile, kako oziroma če bi odgovorile na incident v zvezi s Hasodžijem. Dodal je, da so mu savdske oblasti zagotovile "celovito in podrobno preiskavo vseh dejstev", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanski minister za mednarodno trgovino Liam Fox je ob odločitvi za odpoved udeležbe dejal, da zdaj ni pravi čas za obisk Rijada.

Francoski minister za gospodarstvo Bruno Le Maire je prav tako dejal, da mu trenutne okoliščine ne omogočajo, da bi odšel v Savdsko Arabijo. Ob tem je poudaril, da je izginotje Hasodžija, kritika savdskega režima, zelo resna zadeva.

Udeležbo na konferenci je odpovedal tudi nizozemski finančni minister Wopke Hoekstra. Nizozemska je prav tako odpovedala za december načrtovan obisk gospodarske delegacije v Savdski Arabiji.

Seznam odpovedi udeležbe na konferenci, imenovani tudi "Puščavski Davos", je tako vse daljši. Pred tem je prihod v Rijad že odpovedalo več direktorjev podjetij iz zahodnih držav in medijev, v sredo se je za to odločila tudi direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde.

Ameriški finančni minister Mnuchin pa se s svojo včerajšnjo odločitvijo pridružil predstavnikom več pomembnih ameriških podjetij, med drugim banke JP Morgan in Forda, ki so že sporočili, da se ne bodo udeležili konference.

Hašodžija so nazadnje videli živega na posnetku varnostne kamere 2. oktobra, ko je vstopil v prostore savdskega konzulata v Istanbulu, kjer je želel urediti papirje za svojo poroko. Po poročanju turških medijev, ki se sklicujejo na neimenovane vladne vire, naj bi novinarja v konzulatu ubila in razkosala skupina 15 moških, ki so jih iz Rijada posebej s to nalogo poslali v Istanbul. Savdska vlada te trditve zanika.