požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Res smo nizko padli. Kriminalca z Doba Igor Bavčar in Bine Kordež nam solita pamet!

Deli na:
Res smo nizko padli. Kriminalca z Doba Igor Bavčar in Bine Kordež nam solita pamet!

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Deset let po izbruhu velike gospodarske krize, ki je izbruhnila konec poletja 2008, sta največja slovenska gospodarska kriminalca z Doba, Igor Bavčar in Bine Kordež, veliki medijski zvezdi.

Bavčar in Kordež danes preko medijev spet propagirata bankrotirano idejo nacionalnega interesa, v imenu katerih sta prevzela Istrabenz oziroma Merkur in hotela postati novopečena slovenska milijonarja. Namesto tega sta za seboj pustila potopljeni Istrabenz in Merkur in na koncu končala kot zapornika na Dobu. Kljub temu mediji in spletni portali danes skrbijo za Bavčarjevo in Kordeževo rehabilitacijo in izničujejo osnovno kaznovalno funkcijo zapora – izločitev iz družbe in izgubo ugleda zaradi storjenih kaznivih dejanj.

Deset let po krizi je bilanca Kordeževih in Bavčarjevih dejanj naravnost katastrofalna. Merkur, ki ga je Kordež z menedžerskim prevzemom spravil na kolena, je kriv za 260 milijonov bruto neplačanih dolgov Merkurja do bank, ki so bili preneseni na slabo banko. Bavčarjev Istrabenz je prav tako pri vrhu seznama največjih dolžnikov na slabi banki z 92 milijoni bruto neplačanih dolgov do bank.

Na slabi banki je končala tudi Maksima Holding z 48 milijoni evrov neplačanih bančnih dolgov. Kot je znano, je bilo to podjetje eno izmed členov v verigi podjetij nekdanjega predsednika uprave IstrabenzaBavčarja, s katerimi je ta lastniško obvladoval Istrabenz. Kordež in Bavčar nista zadolžila Merkurja in Istrabenza zaradi naložb v razvoj in prihodnost podjetij, ampak zaradi svojega pohlepa, da postaneta novopečena slovenska milijonarja. Zdaj bomo morali »neplačana kosila« Kordeža in Bavčarja še desetletja plačevati davkoplačevalci!

Urednik Sobotne priloge Dela Ali Žerdin je eden od tistih vplivnih medijskih osebnosti, ki rehabilitira največje kriminalce, kot sta Kordež in Bavčar. Kordeža je celo razglasil za moralnega kriminalca, češ da se ni kot nekateri s ponarejenimi zdravniškimi spričevali izogibal sodišču (mislil je, seveda, na Bavčarja; 22.1.2016). Potem se je očitno odločil, da bo rehabilitiral še Bavčarja in mu letos celo objavil dolgo besedilo v dveh nadaljevanjih v Sobotni prilogi.

Razen v Sobotni prilogi Bavčar objavlja še na portalih Časnik.si in Portalplus, kjer objavlja tudi kriminalec Kordež. Prejšnji teden sem bila šokirana, ko sem videla, da je v Reporterju objavljeno Bavčarjevo besedilo. Ta obsojeni kriminalec, ki je vse nas v imenu nacionalnega interesa spravil na kolena, se zdaj spet sklicuje na nacionalni interes. Bavčar bo govoril Slovenijo Slovencem, našo državo pa je v imenu bankrotiranega nacionalnega interesa skorajda spravil na beraško palico?!

Z rehabilitacijo Bavčarja so očitno želeli »uravnovesiti« rehabilitacijo zapornika z Doba Kordeža, ki smo ji priča že dlje časa. Pač po slovenskem ključu, da kriminal ni kriminal, temveč da je ideološko obarvan. Za naše levičarje so kriminalci zgolj desničarji, za desničarje pa zgolj levičarji.

To vidimo iz prizanesljivosti desnice do kriminalca Bavčarja, ki so Bavčarjevo pisanje z Doba na veliko promovirali tudi po tviterju, medtem ko taisti tviteraši povprek zmerjajo s kriminalci ljudi, ki nikoli niso bili v postopku, in jih pošiljajo v zapor. Da je spornost kriminalcev ideološko pogojena, je letos potrdil vodja Levice Luka Mesec v Delu, ki je med spornimi tajkuni, ki so Slovenijo z dolgovi spravili na kolena, navedel zgolj »desnega« Bavčarja – čeprav gre za tajkuna leve, LDS provenience.

Foto: Bobo - Bine Kordež in Igor Bavčar sta dopisnika iz Doba

Za rehabilitacijo Kordeža že dolgo skrbita ekonomska ideologa Levice, Jože Mencinger in Jože P. Damijan. Mencinger je Kordežu napisal sramotni uvodnikza knjigo Kam je izginilo deset milijard? (2015) in ga še sramotneje branil v dokumentarcu Do vrha in nazaj (2015). In to ni vse – Mencinger temu velekriminalcu redno objavlja tudi v reviji Gospodarska gibanja, ki velja za biblijo bankrotiranega nacionalnega interesa in Levice.

Družbeni molk o njunih zavrženih dejanjih pomeni sramotno podporo Kordežu in Bavčarju, ki utelešata krivce za naše izgubljeno desetletje.

Podobno velja za Jožeta P. Damijana, ki na svojem blogu že dolgo objavlja Kordežu. Ta ima pri Damijanu, samooklicanemu borcu proti kriminalu in korupciji, popolno imuniteto, kriminalcu Kordežu pa pravi celo »kolega«. Tudi ko je Kordež v začetku 2016 na sodišču jasno in glasno priznal 11 kaznivih dejanj, je še vedno ostal redni kolumnist na Damijanovem blogu in je to vse do danes.

Danes Kordež v posmeh celotni Sloveniji in nam davkoplačevalcem, ki bomo morali še desetletja odplačevati javni dolg zaradi kordežev, bavčarjev in njima podobnim, na Damijanovem blogu piše članke o gospodarski krizi iz leta 2008. Velekriminalec Kordež se v zaporu ni pokesal svojih grehov.

Ravno nasprotno, obsojeni Kordež deset let po izbruhu krize še naprej propagira bankrotirani nacionalni interes, ščuva proti tujemu kapitalu in nasprotuje privatizaciji NLB, ki jo moramo po danih zavezah iz leta 2013 privatizirati zaradi ogromnih bančnih izgub, ki so nastale v prvi vrsti zaradi neplačanih kreditov Kordeževega Merkurja, Bavčarjevega Istrabenza in drugih propadlih tajkunskih prevzemov.

Taisti Kordež se je pred krizo javno hvalil, da mu banke dodeljujejo milijonske kredite »na dobro ime« in da kreditov ne bo vračal. Kordež je novembra 2007, ko je tedanja vlada s spremembo zakonodaje skušala preprečiti škodljive menedžerske prevzeme, za medije kljubovalno izjavil: »Prevzem bomo izpeljali kljub noveli zakona« (Večer, 30.11.2007).

Kordežev Merkur kreditov »na dobro ime« seveda ni nikoli vrnil, kar je skupaj z drugimi propadlimi podjetji potopilo banke in z njimi vso Slovenijo. A Damijana to ne zanima – on bo kot po navadi raje zlival gnojnico po ne krivih ne dolžnih, medtem ko sam drži štango velekriminalcu Kordežu.

Deset let po krizi je slovenska družba z vsesplošno medijsko rehabilitacijo Kordeža in Bavčarja dosegla svoje novo dno. Namesto družbene katarze in očiščenja kriminala ter javne obsodbe in izolacije pravnomočno obsojenih kriminalcev živimo danes v družbi, kjer so največji kriminalci in glavni krivci za gospodarsko krizo, propad bank in javni dolg veliki ugledneži v medijih.

Družbeni molk o njunih zavrženih dejanjih pomeni sramotno podporo Kordežu in Bavčarju, ki utelešata krivce za naše izgubljeno desetletje.