ženska pav Dobra karma

V vašem astro znaku prebiva žival. Preverite, ...

kamela, kamelji mladič Svet24.si

V ljubljanskem živalskem vrtu so dobili mladiče

žabjak, romsko naselje Reporter.si

Ko so gasilci po gašenju zapuščali naselje ...

Čevapčiči Svet24.si

Če ste zamrznili te čevapčiče in nabodalca, ...

DONIRAJ Necenzurirano

Prve državne donacije za Janševe medije

Natalija Verboten ob bazenu Odkrito.si

Natalija Verboten: "Že tretji mesec smo v popolni...

glasba 89 Njena.si

Usodno vino: Nina in Martin spet skupaj

Svet

Vročina in požari na Balkanu še vsaj do naslednjega tedna

Deli na:
Vročina in požari na Balkanu še vsaj do naslednjega tedna

Foto: Reuters

Jugovzhodna Evropa je v teh dneh že četrtič letos v primežu vročinskega vala. V več državah na Balkanu naj bi temperature danes dosegale 40 stopinj Celzija in več. Ohladitev naj bi prišla šele naslednji teden, tudi dežja, ki ga ni že dva meseca, še ni pričakovati. Območje bodo zato verjetno skupaj z vročino vsaj še nekaj dni pestili tudi požari.

Kot piše ameriška tiskovna agencija AP, se Balkan po letošnji izredno mrzli zimi, eni najhujših v zadnjih desetletjih, sedaj spopada še z najbolj vročim poletjem v skoraj 40 letih. Opustošen je pridelek in kmetje govorijo o ogromnih škodah, vse bolj primanjkuje vode, v Makedoniji počasi že tudi pitne, in elektrike.

V Bolgariji so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa za vso državo danes razglasili opozorilo zaradi hude vročine. Rumeni alarm zaradi visokih temperatur je danes v veljavi tudi v Makedoniji.

Vročinski val sega sicer vse do Grčije, kjer naj bi temperature na jugu in zahodu države po napovedih meteorologov presegle 40 stopinj Celzija, tudi ponoči pa se ne bodo spustile pod 27 stopinj.


Poleg tega po vsem Balkanu zaradi vročine in suše pustošijo še požari. V Bolgariji so oblasti zaradi požara, ki divja pri Dolni Banji, kakih 75 kilometrov južno od Sofije, razglasile izredno stanje.

Izredno stanje zaradi več požarov, ki jih zaenkrat ni mogoče ukrotiti in so med drugim zajeli gost borov gozd, so razglasili tudi na območju občine Konjic v BiH. Gašenje med drugim otežuje težko dostopen teren. Še vedno gori tudi pri Bratuncu, kjer so izredno stanje razglasili pred dvema dnevoma, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V Srbiji se z ognjem med drugim spopadajo v pogorju Zlatibor na jugu države, kjer je od srede zgorelo 80 hektarjev gozda. Samo v sredo so srbski gasilci uspešno omejili skoraj 250 požarov. Napeto je še na območju Bujanovca in Preševa na meji s Kosovom, kjer veliko dodatno težavo predstavljajo mine, ki so ostale tam po spopadih v letih 1998-1999.

V Grčiji medtem po pisanju beograjske tiskovne agencije Beta po petih dneh pojenja uničujoč požar, ki je opustošil otok Hios in uničil tamkajšnje dragocene plantaže mastike. Novi požari pa so se medtem razširili drugod po državi, med drugim na otoku Zakintos v Jonskem morju. hiše zaenkrat niso ogrožene.

loading...
Loading...