državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vrhovno sodišče dovolilo molitve na sejah mestnih oblasti

Deli na:
Vrhovno sodišče dovolilo molitve na sejah mestnih oblasti

Foto: Arhiv Reporterja

Vrhovno sodišče ZDA je danes s petimi glasovi proti štirim razsodilo, da so molitve na uradnih sejah mestnih oblasti dovoljene, ker da gre za tradicijo ne pa za širjenje določene vere. Sodišče je s tem potrdilo svojo odločitev iz leta 1983.

Vrhovno sodniki so sprejeli v obravnavo odločitev prizivnega sodišča države New York, ki je molitve na začetkih zasedanj mestnega sveta v kraju Greece pri Rochesterju razglasil za neustavne, ker da promovirajo krščanstvo na račun drugih ver.

Sodnik Anthony Kennedy je v imenu večine v današnji razsodbi zapisal, da vključitev kratke ceremonialne molitve izkazuje priznavanje verskih voditeljev in ustanov, ki jih predstavljajo, in da ne gre za izključevanje ali prisilo neverujočih.

Sodnica Elena Kagan pa je v mnenju liberalne manjšine zapisala, da primera ne gre enačiti s tistim iz leta 1983, ko je šlo za otvoritveno molitev pred zasedanji kongresa v Nebraski. Na sejah mestnega sveta so tudi navadni državljani, molitve pa so svoji vsebini "sektaške", je zapisala in opozorila, da so molitve v Greecu izključno in vztrajno krščanske.

Javne funkcije in molitve so v ZDA močno prepletene in zasedanja zveznega kongresa se na primer vedno začnejo z molitvijo. Vrhovno sodišče je leta 1983 v primeru Nebraske odločilo, da gre za trdno tradicijo, opozorilo pa, da molitve ne smejo žaliti ali nasprotovati drugim veram.

V primeru mestnega sveta v Greecu je večina sodnikov odločitev potrdila in menila, da sodišče ne more prepovedati molitev, niti odločati o tem, kakšna naj bo ta molitev.