mojca mavec Dobra karma

'Po slovenskih merilih sem nemogoča,' pravi ...

Dakota Johnson Svet24.si

FOTO: Ob mednarodnem dnevu ženskega orgazma z ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

sezonski-delavci, kmetijstvo Svet24.si

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Svet

Vrh EU o večletnem proračunu in podnebnih ciljih

Deli na:
Vrh EU o večletnem proračunu in podnebnih ciljih

Če bomo še malo stali križem rok in si krivdo kot pekoč krompir podajali eden drugemu ter vztrajno tiščali glavo v pesek in čakali, da problem odide sam od sebe, bo prepozno. - Foto: Pixabay

Voditelji članic EU bodo danes v Bruslju poskušali zagotoviti enotnost glede cilja podnebne nevtralnosti do leta 2050, ki so mu doslej nasprotovale Poljska, Madžarska in Češka. Opravili bodo tudi prvi krog pravih pogajanj o večletnem proračunu za obdobje 2021-2027 na podlagi predloga finskega predsedstva, ki je sprožil vsesplošno nezadovoljstvo.

Zasedanje, ki se ga bo udeležil tudi slovenski premier Marjan Šarec, bo prvič vodil novi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki bo tudi zastopal odsotnega britanskega premierja Borisa Johnsona. Prvič bo na vrhu tudi nova finska premierka Sanna Marin, ki je s 34 leti najmlajša predsednica vlade na svetu.

Michel je v tradicionalnem vabilu voditeljem na zasedanje izpostavil, da želi doseči dogovor o zavezi, da EU postane podnebno nevtralna do leta 2050. Zagotovil je, da bodo pri tem upoštevali različne nacionalne realnosti in izhodišča ter zagotovili pošteno in uravnoteženo pot do tega cilja.


Ob večerji bodo voditelji začeli končnico pogajanj o večletnem proračunu. Stališča članic so zelo vsaksebi. "Nesmiselno je ponavljati znana stališča in maksimalistične zahteve. Na vseh straneh bodo potrebne koncesije," poudarja Michel in napoveduje, da bodo poskušali opredeliti ključne elemente končnega dogovora.

Poleg tega bodo voditelji danes sprejeli sklepe o konferenci o prihodnosti Evrope, Svetovni trgovinski organizaciji (WTO), Afriki in Turčiji ter predvidoma podprli vnovično šestmesečno podaljšanje gospodarskih sankcij proti Rusiji, uvedenih leta 2014 zaradi nezakonite priključitve Krima. V petek pa bodo poskušali oživiti reformo območja evra in sprejeli sklepe o brexitu.

V Združenem kraljestvu bodo danes sicer parlamentarne volitve, ki jih bodo pozorno spremljali tudi v Bruslju, saj bo izid vplival na brexit, ki je trenutno načrtovan do konca januarja. V EU poudarjajo, da so pripravljeni na naslednje korake.

Loading...