sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vrh EU: Dogovor o reformnih zavezah do oktobra 2014

Deli na:
Vrh EU: Dogovor o reformnih zavezah do oktobra 2014

Foto: Reuters

Voditelji članic EU so se zavezali, da bodo dogovor o reformnih zavezah v zameno za finančne spodbude, s čimer želijo zagotoviti izvajanje nujnih reform, dosegli do oktobra 2014, medtem ko so danes opredelili temeljne značilnosti teh reformnih partnerstev, je po koncu prvega dne vrha povedal predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Van Rompuy je ta dogovor označil za občuten napredek pri krepitvi Ekonomske in monetarne unije. Namen teh partnerstev je okrepiti nacionalno lastništvo reform. Ob umirjanju dolžniške krize namreč unija opozarja, da se je nujno osredotočiti na izvajanje strukturnih reform.

Sprva so se te zaveze imenovale pogodbe, zdaj so jih preimenovali v partnerstva. Z besedo "partnerstvo" izražamo dejstvo, da sta za tango potrebna dva, v Bruslju pojasnjujejo semantični premik. To ni kakšno novo orodje prisile, izhodišče za ta partnerstva bodo nacionalni reformni načrti, še dodajajo.

Reformna partnerstva pomenijo krepitev ekonomske unije, ki je eden štirih prednostnih nalog pri odpravljanju razpok v Ekonomski in monetarni uniji, ki jih je osvetlila kriza. Preostale tri so bančna unija, fiskalna unija in krepitev politične unije.

Vrh EU je sicer nocoj tudi politično podprl dogovor finančnih ministrov o drugem stebru bančne unije - enotnem mehanizmu za reševanje bank, ki vključuje enotni organ in sklad za reševanje, ki ga bodo polnile banke same.


Van Rompuy je napredek pri gradnji bančne unije označil za največji premik po uvedbi evra in pozval k naglemu dogovoru z Evropskim parlamentom, tako da bo vse pod streho do majskih evropskih volitev.

To je začetek konca reševanja bank z denarjem davkoplačevalcev, pa je poudaril predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Vrh je danes prvič od izbruha krize leta 2008 razpravljal tudi o skupni varnostni in obrambni politiki v času novih globalnih izzivov in krčenja obrambnih proračunov ter kot glavni odgovor ponudil krepitev sodelovanja in razvoja skupnih zmogljivosti.

Vrh bo napredek pri doseganju tega cilja ocenil v letu 2016, je povedal Van Rompuy. V odzivu na očitke, zakaj vrh pet let ni opravil strateške razprave o tej politiki, pa je kritikom osvežil spomin, da je Evropa v krizi, in poudaril, da se zdaj, ko je eksistencialna grožnja evru mimo, pač lahko spet posvetijo drugim strateškim temam.

"Lahko smo ponosni na dosežke v zelo napornem letu 2013 ... Evropa deluje in ukrepa," pa je še poudaril Barroso.