Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vrh EU danes v pričakovanju dogovora o brexitu

Deli na:
Vrh EU danes v pričakovanju dogovora o brexitu

Kdo bo zmagovalec zadnjih napetih dni pred 31. oktobrom, EU ali Boris Johnson? - Foto: Profimedia

Voditelji članic EU bodo danes v Bruslju predvidoma razpravljali o odnosih z Ankaro po turški ofenzivi v Siriji ter vprašanju začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo, a obe temi bo nedvomno zasenčil brexit. Pogajanja o tem se še nadaljujejo, dogovor naj bi bil blizu.

Potem ko je glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier sinoči članicam unije poročal o stanju, se je neuradno izvedelo, da se pogajanja nadaljujejo in da bodo po pričakovanjih trajala pozno v noč.

Pogajalci pripravljajo predlog dogovora, ki bi ga lahko danes obravnavali voditelji članic unije, med njimi slovenski premier Marjan Šarec. Večina glavnih točk naj bi bila že dogovorjena, odprto naj bi bilo le še vprašanje ureditve davka na dodano vrednost.

Če bo dosežen dogovor o brexitu, naj bi 27 voditeljev članic unije - brez britanskega premierja Borisa Johnsona - popoldne ob začetku zasedanja najprej razpravljalo o brexitu, nato pa o odnosih s Turčijo in širitvenih vprašanjih.

V petek naj bi novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najprej pojasnila strateško vizijo nove komisije, pri čemer je pričakovati tudi razpravo o zapletih pri oblikovanju nove ekipe, zaradi katerih ta ne bo začela delati 1. novembra, kot je bilo predvideno.

Na koncu pa naj bi voditelji v petek obravnavali še eno pereče vprašanje - večletni evropski proračun za obdobje 2021-2027. Voditelji EU so si zadali cilj, da politični dogovor dosežejo do konca leta, vendar tega trenutno ni na vidiku.

Ti načrti se sicer še lahko spremenijo, saj so odvisni od poteka pogajanj o brexitu.