mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Von der Leynova: V pogodbah EU s proizvajalci cepiv je navedeno, da je treba cepivo takoj prilagoditi novim različicam

Deli na:
Von der Leynova: V pogodbah EU s proizvajalci cepiv je navedeno, da je treba cepivo takoj prilagoditi novim različicam

Ursula van der Leyen - Foto: Profimedia

Evropska komisija je zaradi nove različice novega koronavirusa, ki se je pojavila v južni Afriki, državam članicam danes predlagala začasno zaustavitev letov iz držav s tega območja, je v Bruslju dejala predsednica komisije Ursula von der Leyen in ob tem poudarila, da je pomembno delovati "hitro, odločno in enotno".

"Novico o novi, močno mutirani različici novega koronavirusa jemljemo zelo resno. Vemo, da bi mutacije lahko povzročile nastanek in širjenje še bolj zaskrbljujočih različic virusa, ki bi se lahko v nekaj mesecih razširile po vsem svetu," je v današnji izjavi dejala von der Leynova. Zato je pomembno, da "vsi v Evropi delujemo zelo hitro, odločno in enotno".

Evropska komisija je zato danes državam članicam predlagala sprožitev zasilne zavore za potovanja z območja južne Afrike in drugih prizadetih držav, da bi omejili širjenje nove različice novega koronavirusa B.1.1.529.

Vsi poleti v te države bi morali biti začasno ustavljeni, dokler ne bomo bolje razumeli nevarnosti, ki jo predstavlja ta nova različica, potniki, ki se vračajo s tega območja, pa bi morali spoštovati stroga pravila karantene, je povedala von der Leynova.

O razmerah se je danes pogovarjala tudi z znanstveniki in proizvajalci cepiv, ki, kot je dejala, v celoti podpirajo takšne previdnostne ukrepe, da bi preprečili mednarodno širjenje te različice.



Ob tem je še opozorila, da je v pogodbah, ki jih je EU sklenila s proizvajalci cepiv, navedeno, da je treba cepivo proti covidu-19 takoj prilagoditi novim različicam, ko se pojavijo.

Von der Leynova je tudi ponovno pozvala k cepljenju in upoštevanju pravil za zaščito pred virusom. "Prosim, cepite se čim prej, če se še niste," je dejala in ob tem še dodala, da poživitveni odmerki nudijo še boljšo zaščito.

Odločitev o sprožitvi zasilne zavore morajo sedaj sprejeti države članice. Slovensko predsedstvo Sveta EU je na predlog Evropske komisije za danes popoldne sklicalo srečanje v okviru skupine članic za skupno odzivanje na krize, je povedala govorka komisije Dana Spinant. Namen sestanka je uskladiti odzivanje, priporočila te skupine niso zavezujoča, saj članice same odločajo o prepovedi letov.

Številne države, med njimi tudi nekatere članice EU, so zaradi nove različice, ki naj bi bila zaradi nenavadno velikega števila mutacij zelo nalezljiva, že omejile potovanja z juga Afrike.