Revija Reporter
Svet

Vodil je Nato, zdaj pa ga brez vizuma ne spustijo v ZDA

STA

27. jun. 2018 6:09

Deli na:

Nekdanji generalni sekretar zveze Nato, Španec Javier Solana, je povedal, da je izpolnil elektronsko vlogo za vnaprejšnjo pridobitev dovoljenja za potovanje v ZDA, vendar so mu jo zavrnili. V preteklosti je namreč potoval v Iran, ta pa je na črnem seznamu ZDA. Zdaj bo moral Solana za vstop v ZDA zaprositi za vizum.

Solana je neljubi dogodek za špansko televizijo sicer označil za nepomembnega.

Pojasnil je, da se je leta 2013 udeležil zaprisege iranskega predsednika Hasana Rohanija. V Iran je potoval kot predstavnik držav, sodelujočih pri iranskem jedrskem sporazumu, ki je bil sprejet leta 2015 in od katerega so ZDA maja letos odstopile.

"Ljudje morajo potovati v najbolj zapletene države, da nadaljujejo s pogajanji," je pojasnil Solana. "Kar se mi zdi najbolj nezaslišano je, da so ti ljudje obravnavani enako kot drugi," je še dejal.

Solana bo moral za vstop v ZDA, kjer poučuje na več univerzah, sedaj zaprositi za vizum.

Državljani članic Evropske unije za potovanje v ZDA do treh mesecev ne potrebujejo vizuma, morajo pa izpolniti elektronski obrazec za odobritev potovanja. Tistim, ki so v preteklosti potovali na vojna območja - Irak, Sirijo, Sudan, Libijo, Somalijo, Jemen - in Iran, pa ta hitri postopek za dovoljenje za potovanje od leta 2015 ni več dostopen in morajo zaprositi za vizum.

Tovrstna prepoved običajno ne velja za vladne uslužbence, vendar Solana leta 2013 ni bil na tem položaju.

Solana je bil generalni sekretar zveze Nato med letoma 1995 in 1999, naslednje desetletje pa je bil kot visoki predstavnik za skupno zunanjo in varnostno politiko na čelu diplomacije EU.