Revija Reporter
Svet

Trump naredil nekaj, kar podpirajo tudi demokrati: lotil se je farmacevtske industrije

STA

19. dec. 2019 5:59 Osveženo: 9:41 / 19. 12. 2019

Deli na:

Ameriški predsednik Donald Trump.

Profimedia

Minister za zdravstvo ZDA Alex Azar je objavil vladni načrt uvoza cenejših zdravil iz tujine v ZDA, pri čemer je povedal, da tega ni storil še noben predsednik v zgodovini ZDA. Po napovedih bodo največ zdravil uvozili iz Kanade, kjer so postopki za potrjevanje ustreznosti podobni kot v ZDA, a so zdravila veliko cenejša.

Ukrep ni sporen, saj ga podpirajo tudi demokrati. A doslej noben ameriški predsednik v sodobni zgodovini ni premagal farmacevtske industrije, ki v ZDA pobira ogromne dobičke zaradi zaščitenega trga pred tujo cenejšo konkurenco.

Glede na Azarjev predlog to ne bo uspelo niti vladi Donalda Trumpa, ki predlaga dvotirni pristop. Ameriške zvezne države bodo lahko Zvezno upravo za hrano in zdravila (FDA) zaprosile za uvoz zdravil na recept iz Kanade.

Med temi zdravili ne sme biti nekaterih zelo dragih in zelo razširjenih. V praksi to pomeni, da v ZDA ne bodo smeli uvažati na primer inzulina za sladkorne bolnike, ki je v ZDA zelo drag.

Poleg tega vlada predlaga tudi, da lahko ameriška farmacevtska industrija iz tujine uvozi nazaj lastna zdravila na recept, ki so tam cenejša kot v ZDA.

Oba tira pristopa Trumpove vlade sta šele predloga. Pričakovati je, da bo farmacevtska industrija ZDA poleg nadaljevanja lobiranja pri kongresnikih vlagala tudi tožbe, ki so že napovedane.