mojca mavec Dobra karma

'Po slovenskih merilih sem nemogoča,' pravi ...

princ Harry Svet24.si

Princ Harry le še bleda senca samega sebe

NOVAK 8A-2020 Reporter.si

Ljudmila Novak ob 20. letnici NSI o svetovljanu ...

zrče, novalja, plaža Svet24.si

Okužbo v zadnjem mesecu potrdili pri 16 mladih, ...

aleksandra pivec danilo markocic izola bobo2 Necenzurirano

"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

Sanja grohar_portet_osebni arhiv Njena.si

Sanja Grohar v solzah

Svet

Islamska država se hvali z napadom v Londonu; na Otoku preverjajo 74 predčasno izpuščenih teroristov

Deli na:
Islamska država se hvali z napadom v Londonu; na Otoku preverjajo 74 predčasno izpuščenih teroristov

Teroristični napad na Londonskem mostu. - Foto: Profimedia

Odgovornost za petkov teroristični napad v Londonu, v katerem sta umrli dve osebi, je prevzela skrajna skupina Islamska država (IS). "Človek, ki je izvedel napad v Londonu ... je bil borec Islamske države in je to storil zaradi pozivov k napadom na državljane koalicijskih držav," sporočilo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Novico je v soboto prenesla tiskovna agencija skrajne skupine Amaq. S koalicijo je sporočilo ciljalo na 81-člansko koalicijo držav, ki se borijo proti IS, med njimi je tudi Slovenija.

V petek je moški, ki ga je policija prepoznala kot 28-letnega Usmana Khana, v središču Londona zabodel več ljudi. Dve osebi sta umrli, tri se še vedno zdravijo v bolnišnici. Dve od teh sta prejeli resnejše rane, a sta v stabilnem stanju, tretja oseba je bila le lažje poškodovana, navaja britanski BBC.

Znano je tudi ime obeh žrtev. Khan je ubil 25-letnega Jacka Merritta, ki je diplomiral iz prava in kriminologije in je koordiniral program rehabilitacije zapornikov s strani univerze v Cambridgu. "Bil je čudovita duša in se je vedno postavil na stran šibkejšega," je svojega preminulega sina opisal oče David Merritt.

Druga žrtev je 23-letna diplomantka univerze v Cambridgu Saskia Jones. Njena družina je v izjavi zapisala, da je bila mladenka "prijazna, zabavna in pozitiven vpliv v središču številnih življenj". Vedno je želela v drugih videti najboljše in živeti polno življenje. "To je za celotno družino izredno boleč čas," so dodali po poročanju BBC in zaprosili za spoštovanje njihove zasebnosti.

Policija je osumljenca ustrelila in je poškodbam podlegel na kraju dogodka. Napadalec je bil sicer oblastem že poznan, saj je bil 2012 obsojen zaradi terorističnih dejanj in je prestajal zaporno kazen. Decembra lani so ga predčasno pogojno izpustili.

Nositi je moral elektronsko napravo, s katero so pristojne oblasti spremljale njegovo gibanje. Napravo je nosil tudi v času napada. Prav tako se je moral udeleževati vladnega programa za rehabilitacijo nekdanjih zapornikov. V okviru tega programa je tudi obiskal petkovo konferenco, na kateri je začel svoj napad.Na konferenci naj bi Khan nastopil kot "študija primera". So mu pa v okviru programa zagotovili tudi "varni" računalnik, ki je bil v skladu s pogoji njegovega predčasnega izpusta in naj bi mu omogočil, da nadaljuje študijsko delo, začeto v zaporu.

Kraj napada so v soboto obiskali premier Boris Johnson, notranja ministrica Priti Patel in načelnica londonske policije Cressida Dick. Johnson, ki je sredi volilne kampanje pred decembrskimi volitvami, je povedal, da želi zaostriti kazni za resne in nasilne zločine. Ljudje, obsojeni terorizma, po njegovem mnenju ne smejo biti iz zapora izpuščeni predčasno.

Premier je včeraj tudi pojasnil, da je bilo podobno kot napadalec Usman Khan iz zapora predčasno izpuščenih 74 ljudi, obsojenih terorističnih dejanj. Te sedaj oblasti podrobno preverjajo, da bi zagotovili, da ne bodo predstavljali grožnje. "Lahko si predstavljate, da smo v zadnjih 48 urah veliko postorili," je povedal, a podrobnosti o ukrepih ni razkrival.

Khan je pred volitvami v Veliki Britaniji, ki bodo 12. decembra, sicer postal prvovrstna politična tema. Johnson je tako laburistično obtožil spreminjanja zakonodaje leta 2008, ki je omogočila predčasen izpust zapornikov.

Kot je zagotovil, bo, če ostane na vodilnem položaju, v primeru terorističnih dejanj ukinil možnost predčasnega izpusta in uvedel najmanj 14-letne zaporne kazni, nekaterih obsojencev pa sploh ne bi izpustil. V današnjem časniku The Mail pa je objavil tudi članek z naslovom Namenite mi večino in varoval vas bom pred terorjem.

Vendar pa so mu nasprotniki vrnili z očitkom, da petkov napad izkorišča za nabiranje političnih točk. Prav tako so ugotovili, da je konzervativna stranka na oblasti že skoraj desetletje, vendar se ni odločila za poostritev zakonodaje na tem področju.

Loading...