Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Virus Zahodnega Nila zahteval prvo žrtev na Kosovu

Deli na:
Virus Zahodnega Nila zahteval prvo žrtev na Kosovu

Foto: Reuters

Virus Zahodnega Nila, ki ga prenašajo komarji, je zahteval prvo smrtno žrtev na Kosovu, še dva človeka pa sta v bolnišnici in naj bi bila okužena s tem virusom, so v sredo sporočili v Prištini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V začetku meseca so v sosednji Srbiji zaradi okužbe s tem smrtonosnim virusom umrli trije ljudje, še 35 pa jih je zbolelo.

Virus Zahodnega Nila ima podobne simptome kot gripa, v skrajnih primerih pa lahko povzroči komo ter smrtonosno zatekanje možganske opne, znano kot encefalitis. Lahko povzroča tudi meningitis.

Ime izvira iz ugandske pokrajine Zahodni Nil, kjer so virus leta 1937 prvič odkrili. Virus prenašajo ptiči, na človeka pa ga prenašajo komarji. Zdravila ni, vendar se pri kar 80 odstotkih okuženih nikoli ne razvijejo simptomi.

Na Kosovu sta trenutno nameščena 302 vojaka Slovenske vojske. Tiskovni predstavnik generalštaba Slovenske vojske Simon Korez je danes za STA pojasnil, da je običajno, da slovenski vojaki ob odhodu na misijo vedno dobijo preventivna zaščitna sredstva (v obliki pršil ali stikov), ki odvračajo insekte, to pa SV izvaja vedno, ne glede na sedanjo prisotnost omenjenega virusa. Kakšni drugi dodatni preventivni ukrepi pa po besedah Koreza zaenkrat še niso bili sprejeti.