kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Otoku z virusom, podobnim sarsu, okuženi trije sorodniki

Deli na:
Na Otoku z virusom, podobnim sarsu, okuženi trije sorodniki

Foto: Reuters

V Veliki Britaniji so pri kar treh članih družine potrdili okužbo z novim virusom, podobnim potencialno smrtonosnemu virusu sars, so danes sporočili pristojni organi v Londonu. Število potrjenih okužb z novim virusom v svetu je tako naraslo na 12, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Okužbo z omenjenim virusom pri dveh sorodniki so na Otoku potrdili že pred dnevi, danes pa je sledila še potrditev okužbe pri tretjem sorodniku. Prvi okuženi je pred nedavnim potoval na Bližnji vzhod in v Pakistan, medtem ko ostala dva v zadnjem času nista potovala.

Dejstvo, da so z istim virusom okuženi trije sorodniki, potrjuje domneve, da se virus prenaša med ljudmi. A glede na to, da okuženih ni več, verjetno ni zelo nalezljiv in pristojni britanski organi ocenjujejo, da nevarnost širše infekcije zaenkrat ostaja nizka. Na Otoku so pred tem, septembra lani, potrdili eno okužbo s tem virusom, in sicer pri 49-letnem moškem iz Katarja.

Od 12 ljudi, ki so se z omenjenim virusom doslej potrjeno okužili, jih je umrlo pet. Novi virus spada v družino koronavirusov, skupaj s sindromom akutnega oteženega dihanja (sars). Za razliko od sarsa lahko novi virus povzroči hitro odpoved ledvic, kar sicer ni običajen zaplet pri respiratornih virusih.

Virus sarsa se je pojavil leta 2002 in ubil okoli 800 ljudi, večinoma v Aziji. Sars se je na ljudi prenesel s cibetovk, nato pa je mutiral v obliko, ki se je prenašala s človeka na človeka.