Revija Reporter
Svet

VIDEO: Donalda in Melanio na osrednjem trgu v Varšavi pozdravili z ovacijami

Reporter in STA

7. jul. 2017 5:44 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Ameriški predsednik Donald Trump je imel včeraj na trgu Krasinski v Varšavi doslej svoj prvi javni nagovor v Evropi. Zavzel se je za močno Evropo. Zbrane na trgu glavnega mesta Poljske pa je nagovorila tudi prva dama Melania Trump.

"Močna Evropa je blagoslov za Zahod in za ves svet," je dejal ameriški predsednik, ki je bil v preteklosti pogosto kritičen do evropskih zaveznic.

Poudaril je, da se mora Zahod skupaj zoperstaviti grožnji terorizma. "Obstajajo grožnje naši varnosti in našemu načinu življenja. To so grožnje, soočili se bomo z njimi in zmagali," je dejal. Dodal je, da je ključno vprašanje našega časa, ali ima Zahod dovolj volje za preživetje.

Zatrdil je, da ZDA trdno stojijo za 5. členom severnoatlantske pogodbe, ki pravi, da je napad na eno zaveznico v Natu napad na vse, a je to povezal s pozivom evropskim članicam. "Besede so enostavne, ampak kar šteje, so dejanja. In za lastno obrambo mora Evropa - in to veste, vsi to vedo - narediti več," je dejal.

Poljsko je postavil za zgled vsem, ki si prizadevajo za svobodo, ter spomnil na zgodovino poljskega naroda in njegova prizadevanja, da se upre tujim vplivom, bodisi s strani nacistične Nemčije ali Rusije.

Zbrani na trgu Krasinski, med katerimi je bil tudi nekdanji poljski predsednik Lech Walensa, so bili navdušeni in so ameriškega predsednika pozdravili z ovacijami.