900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vesoljska velesila: ZDA naj bi do leta 2020 ustanovile vesoljsko vejo oboroženih sil

Deli na:
Vesoljska velesila: ZDA naj bi do leta 2020 ustanovile vesoljsko vejo oboroženih sil

Bojna ladja iz serija Vojna zvezd (fotografija je simbolična). - Foto: StarWars.com

Podpredsednik ZDA Mike Pence je danes v Pentagonu napovedal ustanovitev nove, šeste veje oboroženih sil do leta 2020. To bodo vesoljske sile. Ameriški predsednik Donald Trump meni, da jih ZDA potrebujejo zaradi vse večje grožnje Rusije in Kitajske in za ohranitev prevlade ZDA. Ustanovitev vesoljskih sil mora odobriti še kongres.

S tovrstnimi grožnjami se trenutno ukvarja ena od petih obstoječih vej oziroma rodov oboroženih sil ZDA - zračne sile. Trump pa je prepričan, da ZDA poleg zračnih sil, marincev, kopenske vojske, mornarice in obalne straže potrebujejo še vesoljske sile.

Pence je nov rod oboroženih sil napovedal kot naslednje veliko poglavje v zgodovini oboroženih sil ZDA. Obrambni minister James Mattis, ki mu je stal ob strani, pa je dejal, da vojska deli predsednikove skrbi glede naraščanja groženj v vesolju. Trump je ob nastopu Pencea v Pentagonu tvitnil "vesoljske sile do konca in naprej".

Ustanovitev vesoljskih sil mora odobriti še kongres. Če bodo po novembrskih kongresnih volitvah v njem večino imeli demokrati, predloga najverjetneje ne bodo odobrili.



Mattis je bil uvodoma proti novemu rodu oboroženih sil, ki bo povečal birokracijo in povišal stroške, vendar je nasprotovanje kmalu umaknil. Med drugim, ker ni jasno, ali bo do tega sploh prišlo, poleg tega pa je privolitev v vesoljsko vojsko majhna cena za ohranitev vpliva na predsednika pri drugih pomembnejših zadevah.

Vladni načrt za vesoljske sile, ki je sedaj uradno predan kongresu, predvideva konsolidacijo tovrstnih dejavnosti, ki so sedaj porazdeljene po drugih vejah predvsem pa v pristojnosti zračnih sil. Potrebne bodo nove uniforme in orožje.

Velikega navdušenja nad novimi vesoljskimi silami razen v Beli hiši ni. Upokojeni astronavt Scott Kelly je idejo označil za eno večjih neumnosti, metanje denarja skozi okno in idejo, ki bo ogrozila mirno raziskovanje vesolja.