tanja žagar miki šarac Odkrito.si

Tanja Žagar se je zaradi sina odpovedala denarju

noemi_bar Svet24.si

Šok in preobrat v Baru: kaj se dogaja z Noemi?

hello-love-desktop1920x1200-sept Petisvet.si

Astro nasveti: od 15.10. do 21.10.2018

Jure Leben Svet24.si

Minister Leben: Slovenija je na robu ekološke ...

donald trump, melania knavs Svet24.si

VIDEO: Melania leta 1999: Bila bom kot Jackie ...

Lina Kuduzović Najstnica.si

Lina Kuduzović izdala svoj prvi singl in ...

jonatan haller pereira Njena.si

'Ljubezenski interes' Nike Zorjan srečo iskal na ...

Svet

Izstrelitev Sojuza spodletela, a astronavtoma je uspelo varno pristati (VIDEO)

Deli na:
Izstrelitev Sojuza spodletela, a astronavtoma je uspelo varno pristati (VIDEO)

Foto: Nasa - Neuspela izstrelitev Sojuza.

Iz ruskega vesoljskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu so danes proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) izstrelili vesoljsko plovilo Sojuz z dvema astronavtoma. Kmalu po izstrelitvi je imelo plovilo težave in se je vrnilo na Zemljo. Astronavta sta varno pristala in sta po navedbah ameriške vesoljske agencije Nasa v dobrem stanju.

Po prvih podatkih, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije, sta na Sojuzu, ki bi moral na ISS ponesti ameriškega astronavta Nicka Hagua in ruskega kozmonavta Alekseja Ovčinina, kmalu po izstrelitvi odpovedala motorja.

Rusko vesoljsko plovilo se je zato vrnilo na Zemljo v prostem padu in zasilno pristalo v kazahstanski stepi 25 kilometrov od mesta Žezkazgan. Na prizorišču so že reševalne ekipe s helikopterji in žerjavom.

Astronavta sta varno pristala in so ju že rešili iz sojuza. Kot so sporočili iz ameriške vesoljske agencije Nasa, sta v dobrem stanju. Tuje tiskovne agencije poročajo, da nista poškodovana.

Nick Hague in Aleksej Ovčinin bi se morala po prvotnih načrtih na ISS še danes pridružiti Nemcu Alexandru Gerstu, Američanki Sereni Aunon-Chancellor in Rusu Sergeju Prokopjevu, ki so na vesoljski postaji od junija.

Ruska tiskovna agencija Tass poroča, da se je Rusija po današnjem incidentu odločila do nadaljnjega odpovedati vse predvidene izstrelitve vesoljskih plovil s človeško posadko.

Kozmonavti so avgusta na enem od vesoljskih plovil sojuz odkrili manjšo luknjo, ko je bil priključen na ISS. Takrat so luknjo zasilno zatesnili. Rusija trdi, da je šlo za sabotažo in da je bila luknja na vesoljskem plovilu narejena namerno.