franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Venezuelska opozicija skuša z referendum odstaviti Madura

Deli na:
Venezuelska opozicija skuša z referendum odstaviti Madura

Foto: Getty Images

Venezuelske volilne oblasti so danes odobrile prvi korak v kampanji opozicije za odstavitev levičarskega predsednika države Nicolasa Madure. Sporočile so, da je opozicija zbrala dovolj podpisov za nadaljevanje prizadevanj za razpis referenduma o odstavitvi Madure.

Vodja nacionalnega volilnega sveta Tibisay Lucena je na novinarski konferenci sporočila, da je opozicija v pobudi za razpis referenduma zbrala skoraj enkrat več od zahtevanih 200.000 podpisov oziroma enega odstotka volivcev v vseh 24 zveznih državah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Volilni svet pa ni določil datuma za naslednji korak v dolgotrajnem procesu, ko bo morala opozicija v samo treh dneh zbrati štiri milijone podpisov oziroma podpise 20 odstotkov volivcev.

Opozicija želi doseči razpis referenduma do 10. januarja 2017, saj bi po tem datumu v primeru podpore odstavitvi na referendumu Madura na položaju zamenjal podpredsednik države in ne bi razpisali predsedniških volitev.

Nekaj ur po sporočilu volilnih oblasti pa je vrhovno sodišče, ki ga opozicija obtožuje, da ščiti Madura, danes zamrznilo delovanje opozicije v parlamentu, ki ima v njem dvotretjinsko večino, dokler ne bo umaknila treh poslancev, ki jih preiskujejo zaradi kupovanja glasov. Trije poslanci so namreč minuli teden zaprisegli kljub odločitvi sodišča, da je zaradi preiskave njihovo članstvo v parlamentu zamrznjeno.

Opozicija sodišče obtožuje, da želi z neutemeljenimi obtožbami o volilni prevari zaščititi Madura in ji odvzeti dvotretjinsko večino, ki jo je dobila na volitvah decembra lani.

Opozicija želi doseči odstavitev Madure zaradi odgovornosti za katastrofalne gospodarske razmere v nekoč cvetoči državi, ki se sedaj sooča z resnim pomanjkanjem osnovnih življenjskih potrebščin. Stopnja inflacije je ena najvišjih na svetu - letos naj bi presegla 700 odstotkov -, pred trgovinami pa se zaradi pomanjkanja vijejo dolge vrste ljudi, prihaja do plenjenj.

Maduru se bo sicer šestletni mandat iztekel leta 2019.