Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Venezuelska opozicija poziva k množičnim protestom proti Maduru

Deli na:
Venezuelska opozicija poziva k množičnim protestom proti Maduru

Foto: Getty Images

Venezuelska opozicija je danes pozvala k množičnim protestom za odstavitev predsednika Nicolasa Madura. Ob tem je sporočila, da bo uporabila vsa sredstva, da bi ga prisilila v odstop.

Opozicija, ki ima od decembrskih volitev večino v parlamentu, je porabila več tednov za pripravo strategije, kako odstaviti nepriljubljenega socialističnega predsednika - bodisi z referendumom, spremembo ustave ali sprejetjem nove ustave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na koncu se je odločila za vse našteto in še več. Poseben poudarek bo namenjen protestom, pri čemer opozicija poziva k mirnim demonstracijam, da se ne bi ponovili dogodki iz leta 2014, ko je med protivladnimi protesti, ki so zajeli vso državo, umrlo 43 ljudi.

Opozicijska Okrogla miza za demokratično enotnost (MUD) je pozvala Venezuelce, naj sprožijo "največje gibanje ljudskega pritiska, ki je kdajkoli obstajalo", da bi dosegli spremembe.

Izvršni sekretar opozicijske koalicije Jesus Torrealba je ob tem omenil razpis referenduma, na katerem bi volivci odločali o odpoklicu izvoljenega predstavnika sredi mandata - v tem primeru predsednika države.

Maduro je bil izvoljen aprila 2013, mesec dni po smrti svojega mentorja in predsednika Huga Chaveza.

Torrealba je napovedal, da bo opozicija izkoristila parlamentarno večino za spremembo ustave, s katero bi predsedniku države skrajšali šestletni mandat.

Opozicija razmišlja tudi o sklicu ustavodajne skupščine, ki bi pripravila novo ustavo, če bo vlada še naprej poskušala blokirati ustavne mehanizme za mirno rešitev politične krize, je še dejal Torrealba.

Gladka zmaga opozicije na decembrskih parlamentarnih volitvah predstavlja največji izziv za socialistično revolucijo, ki jo je leta 1999 sprožil Chavez. Institucionalni spor za oblast poteka v senci hude gospodarske krize v Venezueli, ki jo je še dodatno poglobil padec cen nafte. Chavez in Maduro sta svoje socialne programe in subvencije financirala prav z zaslužkom od prodaje nafte.