pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Milijon Venezuelcev podpisalo zahtevo za odstavitev predsednika Madura

Deli na:
Milijon Venezuelcev podpisalo zahtevo za odstavitev predsednika Madura

Foto: Getty Images

Venezuelska opozicija, ki zaseda večino v parlamentu, je v četrtek zatrdila, da je milijon državljanov podprlo njeno pobudo za razpis referenduma za odstavitev socialističnega predsednika Nicolasa Madura. Opozicija je v četrtek prav tako poskušala odstaviti ministra za hrano zaradi pomanjkanja, ki pesti Venezuelo.

"Soočamo se z najhujšo prehransko krizo v zgodovini Venezuele," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal poslanec Ismael Garcia, vodja pobude za odstavitev ministra za hrano Rodolfa Marca Torresa.

Henry Ramos Allup, predsednik narodne skupščine, ki jo obvladuje opozicija, je zatrdil, da vlada mora odstaviti Torresa, potem ko sta dve tretjini prisotnih poslancev ministru izrekli nezaupnico.

"Nihče ne bo odstranil ministra," je odvrnil Maduro in napovedal sprejetje izrednih ukrepov, da bi preprečil poslanske poskuse "sabotaže". Zagrozil je celo z izklopom elektrike v parlamentu v okviru ukrepov za varčevanje z elektriko, ki je v Venezueli trenutno zelo primanjkuje.

Madurovi opozicijski nasprotniki so medtem zatrdili, da so zbrali petkrat več kot 200.000 podpisov, kolikor jih je potrebnih za začetek priprav na izvedbo referenduma o odstavitvi predsednika.

Visoki opozicijski voditelj Henrique Capriles je namreč dejal, da je več kot milijon ljudi podpisalo peticijo za razpis referenduma. Naslednji teden bodo podpise predali volilni komisiji, ki jih bo preverila, še piše AFP.

Socialistični predsednik je, odkar je opozicija decembra lani po volitvah zasedla večino v parlamentu, blokiral že več opozicijskih zakonodajnih predlogov s pomočjo vrhovnega sodišča. Kritiki trdijo, da Maduro obvladuje sodišče in tudi volilne oblasti.

Politične napetosti, pomanjkanje in sedaj še varčevanje z elektriko so sprožili skrbi, da bi lahko v z nafto bogati Venezueli prišlo do nemirov.