Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Venezuelci bodo lahko spet kupovali v Kolumbiji

Deli na:
Venezuelci bodo lahko spet kupovali v Kolumbiji

Foto: Getty Images

Kolumbija in Venezuela bosta ponovno odprli del meje med državama, ki je zaprta že skoraj leto dni. Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos in njegov venezuelski kolega Nicolas Maduro sta po četrtkovem srečanju sporočila, da bodo mejo znova delno odprli v soboto, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sprva bodo na 2200 kilometrov dolgi meji odprli le pet mejnih prehodov, preko katerih bodo lahko šli pešci. Mejni prehodi bodo odprti vsak dan med 8. in 20. uro po krajevnem času. Postopoma naj bi nato odprli mejo v celoti.

Venezuela je mejo zaprla avgusta lani iz varnostnih razlogov, potem ko so nekdanji pripadniki kolumbijskih paravojaških sil napadli patruljo venezuelske vojske in ranili tri vojake. Mejo so odprli le dvakrat julija letos, da so lahko prebivalci Venezuele, ki se sooča s hudo gospodarsko krizo zaradi padca cen nafte, v sosednji državi nakupili osnovne življenjske potrebščine.

Maduro je v četrtek poudaril, da bosta državi po izboljšanju varnosti in dvostranskih odnosov lahko znova odprli mejo. Ob tem je izrazil prepričanje, da bodo to odločitev dobro sprejeli prebivalci na obeh straneh meje.