sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Venezuela začasno odprla mejo s Kolumbijo, da so lahko Venezuelci šli po zdravila in hrano

Deli na:
Venezuela začasno odprla mejo s Kolumbijo, da so lahko Venezuelci šli po zdravila in hrano

Foto: Arhiv Reporterja

Venezuela je v soboto drugič ta mesec odprla mejo s Kolumbijo, kamor so se lahko njeni prebivalci odpravili po hrano in zdravila. Mejo je po enem letu prvič odprla minulo nedeljo, ko je v Kolumbijo odšlo več kot 35.000 ljudi. Prav toliko naj bi jih po podatkih oblasti mejo prečkalo tudi v soboto.

Mejo na mostu med krajema Tachira v Venezueli in Cucuta v Kolumbiji so odprli dan prej, kot so sprva napovedali. S tem so se želeli izogniti preveliki množici ljudi, so sporočili uradniki. Meja naj bi bila po pričakovanjih odprta tudi danes, poroča britanski BBC.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je mejo zaradi napada pripadnikov kolumbijske paravojaške skupine na venezuelsko vojaško patruljo, v katerem so bili ranjeni trije ljudje, zaprl avgusta lani.

Venezuela se sooča s hudo gospodarsko krizo zaradi padca cen nafte, ki je glavni vir njenih proračunskih sredstev. Po navedbah zasebnega javnomnenjskega inštituta Datanalisis skoraj 80 odstotkov osnovnih življenjskih potrebščin, kot so riž, sladkor ali toaletni papir, pa tudi zdravil, v državi ni mogoče dobiti. Državo pesti tudi visoka inflacija, za letos Mednarodni denarni sklad (IMF) napoveduje celo 720-odstotno inflacijo.

Maduro je v torek sprejel nov ukrep za spopadanje s kritičnim pomanjkanjem življenjskih potrebščin. Vojski je namreč poveril nadzor nad zalogami hrane in zdravil, nadzorovala pa bo tudi vseh pet najpomembnejših pristanišč v državi.