Revija Reporter
Svet

Veliki pretresi na Fox News: prva zvezda televizije se poslavlja

STA

25. apr. 2023 6:00

Deli na:

Tucker Carlson

Profimedia

Kontroverzni skrajno desni televizijski voditelj Tucker Carlson zapušča ameriško medijsko hišo Fox News, le nekaj dni po poravnavi v okviru tožbe zoper medijsko hišo. Carlson je bil med najbolj znanimi in kontroverznimi voditelji na Fox News, svojega umika iz medijske hiše pa še ni komentiral, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Fox News Media in Tucker Carlson sta sklenila dogovor, da se razideta. Zahvaljujemo se mu za njegovo služenje naši hiši kot televizijskemu voditelju, pred tem pa tudi kot sodelavcu," so zapisali v medijski hiši.

Kot ključna osebnost republikanske politične scene je Carlson pogosto intervjujal nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Zaradi rasistične in pogosto sovražne retorike je bil deležen številnih kritik, prav tako zaradi kršitev novinarske etike. Carlson je medtem ostre kritike usmerjal predvsem proti demokratom in priseljencem, ter napadal liberalne trende v ameriški družbi.

Do njegovega odhoda prihaja kmalu po tem, ko sta Fox News in proizvajalec glasovalnih naprav Dominion prejšnji teden sklenila poravnavo v tožbi zaradi obrekovanja v zvezi z neutemeljenimi trditvami o volilnih goljufijah na ameriških predsedniških volitvah 2020. Fox News bo Dominionu plačal 787,5 milijona ameriških dolarjev - približno 720 milijonov evrov.

Poravnava med sprtima stranema pomeni, da niti predsedniku korporacije Fox Rupertu Murdochu niti voditeljem, kot je Carlson, ne bo potrebno pričati o interni komunikaciji znotraj medijske hiše, iz katere je razvidno, da so bili vodilni v Fox News pripravljeni širiti neresnice o volilnih prevarah, še poroča AFP.