stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Velika večina Evropejcev podpira sankcije zoper Rusijo

Deli na:
Velika večina Evropejcev podpira sankcije zoper Rusijo

Ruski predsednik Vladimir Putin - Foto: Profimedia

Eurofound, ena od agencij Evropske unije, je pred nekaj dnevi objavila izide javnomnenjske raziskave med drugim glede podpore prebivalcev članic EU ekonomskim sankcijam zoper Rusijo zaradi njene agresije na Ukrajino. V raziskavo, izvedeno aprila, je bilo zajetih več kot 40 tisoč ljudi.

Po raziskavi agencije Eurofound prek 70 odstotkov prebivalcev EU podpira sankcije zoper Rusijo. Ne le to, dve tretjini sta prepričani, da bi bilo treba sankcije še zaostriti.

Podpora ekonomskim sankcijam je posebej visoka v skandinavskih in baltskih državah, v Romuniji, na Poljskem in na Irskem. 84 odstotkov anketirancev podpira Evropsko unijo pri dostavi humanitarne pomoči Ukrajini, 80 odstotkov pa sprejem beguncev iz te države.

Glede podpore za vojaško pomoč Ukrajini je položaj nekoliko drugačen. Velika večina (66 odstotkov) še vedno podpira tudi vojaško pomoč, ki jo EU pošilja Ukrajini, pri čemer pa so večje razlike med državami.

Na Poljskem, v skandinavskih in baltskih državah, na Malti in na Irskem večina meni, da bi EU morala zagotoviti še več vojaške pomoči. Drugače pa v Italiji, Grčiji, Sloveniji, Bolgariji in na Slovaškem ocenjujejo, da je EU naredila preveč na tem področju.

Zanimive razlike so se pokazale v zvezi z virom informacij kot temeljem za (ne)podporo za sankcije. Kot rečeno, več kot 70 odstotkov sankcije podpira. Med tistimi, pri katerih so osnovni vir informacij glede vojne v Ukrajini »tradicionalni« mediji, je delež tistih, ki so proti sankcijam, zgolj 24-odstoten.

Delež nasprotnikov sankcij pa je bistveno višji pri tistih, katerim so osnovni vir informacij družbena omrežja. Pri njih je ta delež 39-odstoten.