stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Velika Britanija nad nezakonite priseljence z sms sporočili

Deli na:
Velika Britanija nad nezakonite priseljence z sms sporočili

Britansko notranje ministrstvo je 58.800 nezakonitim priseljencem poslalo sms sporočila, v katerih so jih opozorili, da nimajo pravice ostati v državi. Pri tem so pomotoma sporočila poslali tudi nekaj zakonitim državljanom in vzbudili ogorčenje, a vlada za kampanjo stoji, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Sporočilo notranjega ministrstva. Naši podatki kažejo, da nimate dovoljenja, da bi ostali v Veliki Britaniji. Prosim stopite v stik z nami, da se pogovorimo o zadevi," je pisalo v sporočilu, ki so ga 58.800 ljudem poslali med lanskim septembrom in letošnjim junijem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podobna sporočila so jim poslali tudi preko elektronske pošte in po pošti v poskusu, da bi vzpostavili stik z nezakonitimi priseljenci, so povedali na ministrstvu. Ob tem so izrazili prepričanje, da imajo pravico, da uveljavljajo imigracijsko zakonodajo.

Vendar pa so nekaj sporočil poslali tudi napačnim ljudem - po nekaterih ocenah več kot stotim - med drugim tudi borcu proti rasizmu Sureshu Groverju, ki je za časnik The Independent dejal, a je bil "povsem šokiran in zgrožen". "S starši sem prišel leta 1966, rodil sem se v vzhodni Afriki in vedno sem imel britanski potni list," je dejal.

Sporočilo je prejel tudi priznani svetovalec za imigracije Bobby Chan, ki živi v Veliki Britaniji od leta 1973. "Tovrstne prakse ustvarjajo stereotipe o priseljencih kot kriminalni skupnosti in ustvarjajo ozračje strahu," je opozoril za časnik.

Notranje ministrstvo je potrdilo, da je zasebni pogodbenik Capita, ki je za ministrstvo izvedel kampanjo, priznal, da so 14 sporočil pomotoma poslali napačnim ljudem in da gre torej za "drobno napako".

Notranje ministrstvo sicer tudi trdi, da nimajo podatkov, da bi Grover dobil sporočilo. Kot so pojasnili, telefonske številke ponavadi pridobijo, ko priseljenci prvič vložijo prošnje za azil ali bivanje, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Opozicijski laburisti so kampanjo obsodili in poudarili, da je vlada s tem tvegala, da bo užalila in odtujila lastne državljane. Spomnili so na podobno kampanjo julija letos, ko je notranje ministrstvo v Londonu razobesilo plakate z napisi "Ali ste v Veliki Britaniji nezakonito? Odidite domov ali pa se soočite z aretacijo".

Plakate je kot "neumne in žaljive" kritiziral tudi visoki predstavnik liberalno-demokratske stranke Vince Cable, ki je v vladi premiera Davida Camerona.

Tiskovni predstavnik Camerona je danes po valu kritik dejal, da se premier z "načelom besedila" zadnje kampanje strinja. "Gre za enega od načinov, na katerega notranje ministrstvo stopi v stik z ljudmi, ki morda nimajo več pravice ostati v državi," je dejal po poročanju britanske BBC.