stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Afriška unija v boj proti Boko Haramu s 7500 vojaki

Deli na:
Afriška unija v boj proti Boko Haramu s 7500 vojaki

Foto: Reuters

Afriška unija je odločila, da bo poslala 7500 vojakov iz petih držav v boj proti skrajni skupini Boko Haram, ki seje strah v Nigeriji, je sporočila vodja te organizacije Nkosazana Dlamini-Zuma.

"Grozljive zlorabe Boko Harama, nepopisna krutost, popoln prezir do človeških življenj in brezobzirno uničevanje imetja so brez primere," je izjavila Dlamini-Zuma pred današnjih vrhom Afriške unije.

Upor te skrajne skupine je postal kriza regionalnih razsežnosti, v katero so neposredno vpletene štiri države - Čad, Kamerun, Niger in Nigerija. Te štiri države in Benin so se dogovorile, da bodo okrepile sodelovanje v boju proti Boko Haramu in vzpostavile večnacionalne skupne sile.

"Vztrajni napadi na severovzhodu Nigerije in stopnjevanje napadov v nižini Čadskega jezera, ob meji s Čadom in Kamerunom ter v severnih pokrajinah te države bi lahko destabilizirali celotno regijo, kar bi imelo daljnosežne varnostne in humanitarne posledice," je poudarila Dlamini-Zuma po četrtkovem zasedanju Sveta za mir in varnost AU.

V nasilju Boko Harama je bilo od leta 2009 ubitih več kot 130.000 ljudi, več kot milijon pa razseljenih.

Države s tega območja so v začetku meseca obljubile, da bo vsaka prispevala bataljon za večnacionalne sile, ki naj bi štele 3000 pripadnikov. Dlamini-Zuma je po četrtkovem zasedanju sporočila, da se države ne bodo ustavile, dokler ne premagajo skrajnežev. Zato so se dogovorile, da bodo število vojakov povečale na 7500, poroča francoska tiskovna agencija AFP.