franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Večina srbskih strank napovedala podporo »aktu izdaje«

Deli na:
Večina srbskih strank napovedala podporo »aktu izdaje«

Foto: Reuters

Vse srbske parlamentarne stranke razen Demokratske stranke Srbije so napovedale podporo vladnemu poročilu o poteku dialoga med Beogradom in Prištino pod okriljem EU, katerega del je tudi parafirani sporazum o normalizaciji odnosov. Po mnenju večine strank je sporazum o normalizaciji odnosov v interesu srbskih državljanov.

Na včerajšnji seji srbske skupščine so podporo sporazumu napovedale vse vladne stranke in tudi večina opozicijskih, poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

Vodja poslanske skupine največje opozicijske Demokratske stranke Borislav Štefanović je dejal, da bodo poslanci stranke sporazum, parafiran prejšnji petek v Bruslju, podprli zaradi interesa državljanov. Sporazum po njegovih besedah ni idealen in dober, pač pa je pomanjkljiv. A če ne bi prejel podpore, bi to vodilo v nadaljnje propadanje države, ogrožanje varnosti Srbov na Kosovu, izolacijo države ter zaustavitev na poti proti evropskim integracijam.

Vodja poslanske skupine Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić pa je medtem menil, da gre za "akt izdaje". Po njegovih besedah bodo Srbi s Kosova sami sprožili postopke za razpis referenduma, vlada pa naj se v to ne vmešava, saj gre za iniciativo naroda.

Prvi mož poslancev Liberalno demokratske stranke Čedomir Jovanović je medtem dejal, da sporazum ni izdaja, pač pa je edina razumna stvar. Po njegovih besedah bi lahko Srbija s tem sporazumom prenehala biti država, iz katere bi si ljudje želeli oditi.



Vodja poslanske skupine največje vladajoče stranke, Srbske napredne stranke, Veroljub Arsić pa je znova zagotovil, da sporazum ne priznava neodvisnosti Kosova in da Srbija nima alternative. "Kosovo s tem sporazumom ne bo dobil neodvisnosti niti ne članstva v Združenih narodih. Postavlja se vprašanje, kakšno alternativo imamo, če ne podpremo bruseljskega sporazuma? Da se sami izoliramo? Za to nimamo gospodarske moči," je posvaril.

Srbski premier Ivica Dačić je v uvodnem delu seje poslance skupščine spomnil, da je sporazum največ, kar je Srbija lahko dobila v Bruslju. "S sporazumom je tudi omogočeno nadaljevanje pridruževanja evropskim integracijam, ki so za naš narod bistvenega pomena," je še izpostavil.

Podporo sporazumu je napovedal tudi edini albanski poslanec v srbski skupščini Riza Halimi, medtem ko dogovoru nasprotujeta samostojna poslanca Borislav Pelević in Nikola Tulimirović.

Pred začetkom seje je sicer pred poslopjem skupščine protestiralo nekaj sto pripadnikov zunajparlamentarne Srbske radikalne stranke in gibanja Vrata. Shod je ob močni policijski navzočnosti minil brez incidentov.