premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

adam-kromer Njena.si

Adam in Gordana (Ljubezen na prvi pogled) dahnila ...

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Upokojenska stranka maje srbsko vlado v nastajanju

Deli na:
Upokojenska stranka maje srbsko vlado v nastajanju

Foto: Reuters

Za torek napovedani podpis koalicijskega sporazuma za novo srbsko vlado je pod vprašajem. Upokojenska stranka (PUPS), ki je del koalicije okoli socialistov (SPS) mandatarja Ivice Dačića, je včeraj sporočila, da s koalicijskim dogovorom ni zadovoljna in ga zato ne more podpisati.

Predsedstvo PUPS je včeraj po večurnem zasedanju od Srbske napredne stranke (SNS), ki je predložila koalicijski sporazum, zahtevalo, da ga dopolni z jasno določenimi kvotami ministrstev, ki bodo pripadala določeni stranki, pa tudi, da se njihovo stranko v koalicijska pogajanja vključi kot enakopravnega partnerja.

Podpredsednik PUPS Milan Krkobabić je ob tem pred novinarji nakazal, da je proces oblikovanja vlade še odprt, dejal pa je tudi, da "ni treba bežati niti od novih volitev", poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

Koalicija okoli SPS, SNS in Združene regije Srbije (URS) bi morale glede na petkovo napoved mandatarja Ivice Dačića v torek podpisati koalicijski sporazum.

Beograjski mediji so v zadnjih dneh ugibali, da PUPS, ki je imela v dosedanji vladi pod vodstvom demokratov (DS) položaj namestnika premiera, tudi v novi vladi zahteva ministrski položaj ali celo dva. Vsakršne tovrstne zahteve je sicer Krkobabić včeraj zanikal.

Dačić je v petek še povedal, da se je s SNS in URS načeloma dogovoril, da bo imela nova vlada 15 ministrov. Pri tem bi pet položajev po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pripadlo socialistom in njenima dvema partnericama - PUPS in Enotni Srbiji (JS). Socialisti imajo skupaj z omenjenima strankama v srbski skupščini 44 poslancev, pri čemer jih ima PUPS 15, JS pa sedem. SNS ima v parlamentu 76, URS pa 14 poslancev.