evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Večina osumljencev za kölnske napade naj bi bili sirski prosilci za azil

Deli na:
Večina osumljencev za kölnske napade naj bi bili sirski prosilci za azil

Foto: YouTube

Po poročanju nemškega Welta naj bi šlo pri prijetih osumljencih za silvestrske napade v Kölnu večinoma za sirske prosilce za azil, ki so šele pred kratkih prispeli v Nemčijo. Nemška kanclerka Angela Merkel je danes poudarila, da mora Nemčija opraviti temeljito razpravo o integraciji prišlekov, potem ko je policija po napadih na ženske na silvestrovo v Kölnu, za katere so okrivili priseljence, identificirala 16 osumljencev. Kot je menila, je treba spregovoriti tudi o "kulturnih temeljih našega sobivanja".

Žrtve napadov pred glavno železniško postajo v Kölnu so glede napadalcev dejale, da so bili severnoafriškega in bližnjevzhodnega videza. Policija je zabeležila 121 prijav spolnih napadov in ropov. Kot je razkrila danes, preiskuje 16 mladih moških, večinoma severnoafriškega izvora, a doslej ni bil ovaden še nihče.

Merkova je danes poudarila, da Nemčijo po teh napadih zdaj čaka nekaj "zelo resnih vprašanj, ki presegajo Köln". Napadi so po njenih besedah pokazali, da v "nekaterih skupinah prevladuje zaničevanje žensk", na kar se je treba odločno odzvati. Prepričana je, da ni šlo za izolirane oz. nepovezane primere, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kanclerka je še ocenila, da je zdaj potrebna tudi razprava o ukrepih pri izgonu tujcev, ki v Nemčiji izvedejo kazniva dejanja, oziroma premislek, ali bi bilo treba te postopke spremeniti, tako da bi tistim, ki ne spoštujejo nemškega pravnega reda, poslali bolj jasne signale.

Kritiki Merklovi očitajo, da so napadi v Kölnu posledica njene liberalne migrantske politike "odprtih vrat", zaradi katere je v Nemčijo lani prišlo skoraj 1,1 milijona migrantov, večinoma z Bližnjega vzhoda.

Čeprav mestne oblasti in vodstvo policije v Kölnu vztrajajo, da zaenkrat ni dokazov, da bi bili napadalci prosilci za azil, pa se v nemških medijih pojavljajo poročila, ki namigujejo ravno na to.

Časnik Welt danes poroča o navedbah neimenovanih kölnskih policistov, ki so na silvestrovo popisali in tudi prijeli več osumljencev, ki naj bi bili del množice napadalcev. Okoli 100 oseb naj bi policisti preverili, nekaj tudi začasno zadržali, o čemer vodstvo kölnske policije ni poročalo.

Pri teh osebah je po navedbah posamičnih policistov šlo večinoma za sirske prosilce za azil, ki so šele pred kratkih prispeli v Nemčijo, le manjši del naj bi izviral iz Severne Afrike. To naj bi policisti po pisanju Welta ugotovili iz dokumentov, ki so jim jih predložili. Številni namreč sploh niso imeli osebnih dokumentov in so pokazali dokazila, ki so jih prejeli ob vložitvi prošnje za azil.

Tudi interni dokument kölnske policije iz 2. januarja, ki ga je prejel Welt in drugi nemški mediji, naj bi dokazoval, da večina obravnavanih osumljencev ni imela osebnih dokumentov in da je šlo za prosilce za azil.