Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Večina hrvaških poslancev zahteva razpustitev sabora

Deli na:
Večina hrvaških poslancev zahteva razpustitev sabora

Foto: Bobo

Največja hrvaška opozicijska stranka SDP je danes potrdila, da imajo več kot 80 podpisov od skupno 151 poslancev, ki so potrebni za razpustitev sabora, potem ko so v četrtek izglasovali nezaupnico premierju Tihomirju Oreškoviću, s čimer je padla tudi vlada. Po razpustitvi sabora bodo sledile predčasne parlamentarne volitve.

Medtem potekajo posvetovanja strank pri predsednici države Kolinde Grabar-Kitarović. Hrvaški mediji poročajo, da je tudi hrvaška predsednica že seznanjena, da obstaja večina za razpustitev sabora.

Poslanci SDP so zahtevali prekinitev saborske seje ter njeno nadaljevanje po koncu posvetovanj v uradu predsednice, da bi potem sabor tudi razpustili. Trdijo, da imajo več kot 80 podpisov izmed 151 poslancev.

Predsednik sabora Željko Reiner je že prekinil sejo, a je napovedal, da bodo o njenem nadaljevanju odločili potem, ko bodo zaključena posvetovanja pri Grabar-Kitarovićevi.

Domoljubna koalicija na čelu s HDZ je v zadnjem tednu dni trdila, da imajo 76 poslancev za oblikovanje nove parlamentarne večine in podporo njihovemu kandidatu za novega mandatarja, a se je danes očitno izkazalo, da jim to ni uspelo.

Tako kot je sabor v četrtek prvič v hrvaški zgodovini odpoklical predsednika vlade in hkrati vlado, bo zdaj tudi prvič, da bodo hrvaški poslanci odločali o predčasni razpustitvi parlamenta.