Revija Reporter
Svet

Zdravko Marić ostaja hrvaški finančni minister; sledi razpustitev Saborja?

STA

4. maj. 2017 12:35 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Hrvaška opozicija ni zbrala dovolj glasov za odpoklic ministra za finance Zdravka Marića. Petrov je odstopil s položaja predsednika hrvaškega sabora

Mariću so mu med sredino razpravo očitali domnevno navzkrižje interesov zaradi povezav z Agrokorjem. Na javnem glasovanju je za nezaupnico glasovalo 75 poslancev namesto potrebnih najmanj 76. Proti je bilo 75 poslancev.

Na seji je bilo vseh 151 poslancev, a se je neodvisni poslanec Željko Glasnović glasovanja vzdržal, medtem ko je nekdanji član SDP Tomislav Saucha podprl Marića, kar se je izkazalo kot odločilno med današnjim glasovanjem. Saucha je spremenil svoje mnenje, saj je sprva podpisal pobudo za odpoklic ministra. Po glasovanju je pred novinarji zavrnil, da je bil izpostavljen pritiskom ali neprimernim ponudbam.

Saucha je izstopil iz SDP, potem ko so proti njemu sprožili preiskavo zaradi domnevnih malverzacij z dnevnicami, medtem ko je bil vodja kabineta nekdanjega hrvaškega premierja Zorana Milanovića.

Po glasovanju je predsednik sabora in šef Mosta Božo Petrov poudaril, da med glasovanjem ni bila potrjena parlamentarna večina. Objavil je dvourni premor.

Na začetku današnje seje je Petrov predlagal, da se dnevni red dopolni s predlogom stranke Most neodvisnih list o razpustitvi parlamenta. Nato je sledil skoraj dvourni premor.

Pred začetkom glasovanja o nezaupnici Mariću pa je napovedal, da bodo o uvrstitvi točke o razpustitvi parlamenta odločali, potem ko bo jasno, da bo njihova pobuda imela najmanj 76 podpisov. Pričakuje, da bo zbiranje potrebnih podpisov potekalo med trenutnim premorom.

Medtem je opozicija zahtevala, naj Petrov odstopi, ker da obstaja 79 podpisov za njegov odpoklic. Danes je pričakovati tudi razpravo o nezaupnici Petrovu, če pred tem ne bodo razpustili sabora.