Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Večina Američanov je mnenja, da priseljevanje ogroža ZDA

Deli na:
Večina Američanov je mnenja, da priseljevanje ogroža ZDA

Foto: Getty Images

Kar 61 odstotkov Američanov meni, da priseljevanje ogroža ZDA, je pokazala anketa svetovalnega podjetja A.T. Kearney. Pri tem potomci priseljencev ne delajo razlik med zakonitimi in nezakonitimi priseljenci.

Anketo so izvedli lani jeseni in je del širše študije o Američanih in Ameriki pred 250. obletnico rojstva države. Priseljencev se najbolj bojijo starejši Američani oziroma tisti rojeni kmalu po koncu druge svetovne vojne.

To so tako imenovani pripadniki baby boom generacije, ki se zdaj upokojujejo in so imeli najlepše otroštvo in mladost od vseh ameriških generacij doslej. Delavska plača je na primer v 50., 60. in 70. letih prejšnjega stoletja še omogočala nakup hiše brez finančnih manipulacij.

Zelo se priseljencev bojijo tudi najslabše izobraženi, na katere stavi vodilni republikanski kandidat Donald Trump, regionalno pa so najbolj prestrašeni prebivalci juga ZDA, kamor prihaja največji del nezakonitih priseljencev.

Sicer pa je anketa še pokazala, da je čas za revolucijo takšne ali drugačne vrste. Okrog 58 odstotkov Američanov meni, da ameriško gospodarstvo ni več sposobno trdne rasti, 52 odstotkov jih meni, da ameriška podjetja ne bodo več konkurenčna, polovica pa, da ni razloga za udeležbo a volitvah, ker njihov glas ne bo štel nič.