Revija Reporter
Svet

Temnopolti ameriški minister Carson je sužnje primerjal s priseljenci

STA

7. mar. 2017 10:10 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Ben Carson

Profimedia

Trumpov minister za stanovanjsko gradnjo Ben Carson je v govoru o priseljencih izjavil, da so "prišli na suženjskih ladjah tudi drugi imigranti".

Novi minister za stanovanjsko gradnjo ZDA Ben Carson je v svojem prvem govoru zaposlenim v Washingtonu med drugim govoril o priseljencih, ki so prišli v ZDA prek otoka Ellis pri New Yorku in dodal, da so "prišli na suženjskih ladjah tudi drugi imigranti", ki so delali še bolj trdo za manj denarja.

Na Carsona, ki je bil že med kampanjo za predsednika ZDA lani znan po podobnih izjavah, se je vsula kritika zgodovinarjev in strokovnjakov, ki razlagajo, da je velika razlika med nekom, ki pride v drugo državo zavestno po svoji volji, in nekom, ki ga ugrabijo od doma in privedejo v verigah.

Na kritiko se je Carson po poročanju BBC odzval s tvitom, v katerem je zapisal, da "si lahko tudi neprostovoljen imigrant".

Carson je nekoč zdravstveno reformo predsednika Baracka Obame označil kot nekaj najhujšega, kar se je zgodilo v ZDA po sužnjelastniškem obdobju.

Nekdanji možganski kirurg je edini temnopolti član vlade Donalda Trumpa, ki ga je postavil na čelo ministrstva z manj kot 50 milijardami dolarjev letnega proračuna. Ministrstvo za stanovanjsko gradnjo in urbani razvoj skrbi za pošteno obravnavo pri naseljevanju, da se denimo ne dogaja zavračanje zaradi barve kože, skrbi za socialna stanovanja in pomaga revnim prebivalcem, da pridejo do nastanitve.